Šta nam donosi jačanje zelenih u Evropi i kako jača otpor u Srbiji – Veliki dosije u novom Mond diplomatiku

0
BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIIC/DS

Izborni uspesi zelenih partija u više evropskih država zasnivaju se na lažnoj predstavi – ideji da se radi o političkim snagama koje su prevazišle potrebu da prave kompromise usađenu u sam temelj vladavine. Ipak, ekološke partije već dugo su deo izvršnih vlasti, a same upravljaju brojnim velikim gradovima.

Kakav bilans su do sada ostvarile? U Grenoblu su ih sistemska ograničenja i navodni pragmatizam doveli do toga da prekrše brojna obećanja. Njihov uspon otvara pitanje spoljnopolitičkog usmerenja koje će zauzeti. Hoće li Nemačka postati laboratorija za testiranje „zelene diplomatije“ stisnute između liberalnih „vrednosti“ i ekonomskog realizma?

U čemu je razlika u izazovima između zelenih u centru i na periferiji, tj. koji su izazovi zelenog otpora u Srbiji? Današnja zelena politika predstavlja prekid u odnosu na ekološke tradicije iz sedamdesetih godina prošlog veka.

O svemu ovome čitajte u novom Mond diplomatiku, koji se dobija na poklon uz svaki primerka Nedeljnika od četvrtka, 16. decembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs