Šta kažu izlazne ankete u SAD: Trampovi su glasali baš zbog Trampa, a ne protiv Bajdena

0
Profimedia

Glasači koji podržavaju Donalda Trampa na izborima za predsednika SAD motivisaniji su da daju glas svom kandidatu nego što su protiv Džoa Bajdena, kandidata demokrata, pokazale su prve izlazne ankete. Četirir od pet ispitanih su rekli da im je to motivacija za glasanje, prenosi CNN.

Neki Bajdenovi glasači postupaju slično, ali u mnogo manjim razmerama. Oko dve trećine Bajdenovih glasača kažu da glasaju zbog svog kandidata, dok jedna trećina kaže da glasa protiv Trampa.

Jedna trećina glasača želi kandidata koji je snažan lider, dok jedna četvrtina kaže da žele nekoga ko ima sposobnost dobrog rasuđivanja. Oko dvadest odsto je reklo da želi predsednika koji brine o običnim ljudima, dok isto toliko želi nekoga ko može da ujedini zemlju.

Ekonomija i pandemija koronavirusa su najvažnija pitanja za polovinu američkih birača koji su glasali na predsedničkim izborima, pokazala je izlazna anketa.

Prema izlaznoj anketi agencije Edison Riserč (Edison Research), 30 odsto birača izdvojilo je ekonomiju kao glavno pitanje kada su odlučivali kome da daju glas, a 20 odsto pandemiju koronavirusa, preneo je Rojters.

Četiri od 10 anketiranih birača smatra da se napori američke države na suzbijanju koronavirusa odvijaju “veoma loše”.

Pandemija je odnela više od 230.000 života u SAD, gde je zaraza potvrđena kod više od 9,4 miliona ljudi.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500