Šta kada se zarazite iako ste vakcinisani i kakve simptome možete očekivati…?

1

Vakcine protiv koronavirusa uglavnom su efikasne i delotvorne, ali postoje i slučajevi kada se i vakcinisani protiv kovid-19 zaraze.

Karli Kame, iako vakcinisana vakcinom kompanije Džonson i Džonson, primetila je kako je izgubila čulo mirisa i ukusa. Kada se prisetila razvoja situacije, shvatila je da je danima prije pojave ovih simptoma osetila jak umor, a dodatni simptomi su je uverili da se ne radi o običnoj prehladi, prenosi N1 Zagreb.

“Vakcine su prema rečima stručnjaka jako efikasne u sprečavanju pojave ozbiljnih simptoma, ali ni jedna vakcina nije 100 odsto delotvorna”, naglasila je dr Lisa Adams, dekanka Univerziteta u Dartmoutu.

“Znamo da postoje i da će postojati slučajevi zaraze i kod vakcinisanih pojedinaca. Ipak, sad smo u situaciji kada je vrlo malo virusa u opticaju. Isto tako kod tih će osoba oblik bolesti biti blag”, dodala je ona.

Vakcine sprečavaju hospitalizaciju i smrtni ishod

Doktor Rošel Velenski, direktor Centra za kontrolu bolesti, rekao je kako novi podaci govore da je 99,5 odsto smrtnih ishoda kod osoba koje nisu vakcinisane. Od 157 miliona vakcinisanih, samo je 733 smrtnih slučajeva. Oko 75 posto novih infekcija se javilo kod osoba starijih od 65 godina.

Pol Ofit, direktor Dečje bolnice u Americi je dodao kako su vakcine pak ispunile svoj zadatak.

“Cilj vakcinacije je da vas zaštiti od bolničkog lečenja i smrtnog ishoda. Ako imate blagu infekciju, to nije ništa strašno“, rekao je dr Ofit.

Simptomi infekcije kod vakcinisanih osoba

Prema podacima se čini da su infekcije blage i često bez simptoma. Ako se govori o delta-soju, radi se o curenju nosa i glavobolji.

Maša Gezen, novinarka Njujorkera, takođe se razbolela, iako je vakcinisana. Bolest je bila blaga, a simptomi su uključivali curenje nosa, iritacije oka, umor, gubitak mirisa i ukusa. Svi simptomi su nestali za manje od nedelju dana.

Pojedini su prijavili i stomačne probleme, kao i glavobolju. Nakon što je primio vakcinu kompanije Moderna, nakon dva meseca se razboleo i Travis Dagenis iz Bostona, koji je patio od simptoma sličnih prehladi, uz temperaturu.

“Moramo razumeti da je vakcina sigurna u 94 ili 95 odsto slučajeva, a ne sto odsto. Ne radi se o zaštitnom oklopu i nevidljivoj sili. Proći to što sam ja prošao je teško, ali ne mogu zamisliti šta bi bilo da se nisam cijepio“, rekao je Dagenis je u intervjuu za Boston 25 njuz.

Manje opasni za druge

Iako Kame i dalje ima neke od simptoma bolesti, srećna je što nije prenela infekciju porodici.

“Moj partner se nije vakcinisao, i nije se razboleo, a spavali smo u istom krevetu. Stvar je u tome da, kada si vakcinisan, možeš i da se razboliš, ali je mala verovatnoća da ćeš preneti virus drugim i zbog toga osećati krivicu“, rekla je Kame.

Osobe koje su dobile koronu iako su potpuno vakcinisane često imaju puno manje virusa u organizmu, što znači i da su manje zarazni, prema podacima studije iz Izraela.

Nekoliko studija je tako ukazalo kako Fajzerova vakcina može biti i do 94 odsto delotvorna kod prevencije asimptomatske infekcije što će smanjiti rizik od prenošenja bolesti, piše Ordinacija.hr.

1 KOMENTAR

Comments are closed.