Pojava ekcema na vašem telu može biti veoma bolna, a najčešće se javlja kod dece i mladih. Iako hrana ne izaziva ekcem, određena hrana može pogoršati simptome ovog neprijatnog stanja kože, prenosi N1.

Prema Američkoj akademiji za alergiju, astmu i imunologiju, ekcem je inflamatorno stanje kože koje je izazvano faktorima okoline, a može se i naslediti.

Dermatolog Robin Evans ističe da je važno posmatrati vezu između ishrane i ekcema jer ista hrana možda neće imati isti efekat na ekcem kod različitih ljudi.

Zato ističe da za početak jedite hranu koja je dobra za zdravlje kože i koja obezbeđuje hranljive materije i hidrataciju. Namirnice koje preporučuje da jedete ako imate ekcem su svakako maslinovo ulje, riba, lisnato povrće i voće.

Iako neki lekari preporučuju paradajz i orašaste plodove, treba biti oprezan jer oni mogu biti potencijalni alergeni. Stoga, ako imate ekcem, bilo bi preporučljivo da uradite test na alergiju.

Dermatolog Evans takođe preporučuje hranu kao što su losos, skuša i laneno seme da biste dobili dodatne omega-3 masne kiseline tokom cele nedelje. Drugi izvori biljnih omega-3 masnih kiselina uključuju čia seme, orahe i edamam.

Preporučljivo je smanjiti potrošnju mlečnih proizvoda jer mleko i sir mogu povećati upale u telu. Međutim, mnogi stručnjaci ističu da u ishranu treba uključiti jogurt.

Pošto je ekcem zapaljensko stanje, najbolje bi bilo smanjiti hranu koja može izazvati upalu, kao što su crveno i prerađeno meso, slatkiši, zaslađena pića, pržena hrana, ali i industrijski deserti i peciva.

Važno je istaći da treba povećati unos vode jer osobe sa ekcemom imaju suvu kožu, pa im to može pomoći u hidrataciji.

Povodom Crnog petka, Nedeljnik je pripremio specijalnu ponudu. Veliki popust na pretplatu za štampano i digitalno izdanje.

Čitaj svoj omiljeni magazin svake srede uveče gde god da se nalaziš.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.