Šta je to “crnogorski model” o kom je govorio vladika Grigorije, ili da ne ostane sve na tetkinom kauču – Čitajte u Nedeljniku

0
Foto: Printscreen Youtube

Milo Đukanović je svojevremeno naglo promenio obrazovnu strukturu crnogorske vlade – preko noći je, 2006. godine, dobio oko trećinu (odoka procenjeno, nemojte nas držati za reč) ministara školovanih u inostranstvu, uglavnom sa diplomama iz Beograda, a Zdravko Krivokapić je “uvoz znanja” ipak odlučio da sprovede na drugačiji način.

U novoj ekspertskoj i depolitizovanoj vladi ima nekoliko ministara koji su dovoljno mladi da nisu nosili crvenu maramu u osnovnoj školi, a dovoljno obrazovani širom sveta da se u njihovim si-vijevima mogu naći diplome od Japana do Kalifornije.

Kada je vladika Grigorije, episkop diseldorfski i sve Nemačke, one Nemačke u koju se decenijama masovno iseljavaju Srbi – a kada je napuštao svoju Hercegovinu, jedan od motiva koje je video ispred sebe bilo je upravo okupljanje naših pre svega mladih iseljenika – nedavno izneo da ima plan za Srbiju po ugledu na Crnu Goru, mnogi su to čitali kroz nedavno preminulog mitropolita Amfilohija i okupljanje crnogorske opozicije pod jednu kapu, u ovom slučaju vladičansku, jer to je paralela koja se hvata na prvu loptu. Nisu političke okolnosti, a ni druge, u Srbiji i Crnoj Gori dovoljno slične da bi se ovakve analogije pravile, a vladika Grigorije je uostalom mislio na sledeće:

“Ako nešto mogu da učinim za moj narod i ako to narod očekuje, ja želim da skupim 30, ako je moguće i 300 ljudi, između 30 i 60 godina, koji su spremni da se žrtvuju za Srbiju.”

A onda je rekao i da postoji “divan primer među nekim mladim ministrima koji su se vratili u Crnu Goru iz Japana, Amerike, Evrope i koji se prosto žrtvuju za svoju otadžbinu”.

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 14. JANUARA. SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU KNJIGU IZ EDICIJE “FATALNE SRPKINJE” i NJUJORK TAJMS NA SRPSKOM.

DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NSTORE.RS

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!