Šta je Svetska zdravstvena organizacija saopštila o mešanju vakcina: “Neke podatke imamo, ali potrebno je još…”

  0

  Naučnica Svetske zdravstvene organizacije, Sumija Svaminatan savetovala je da ljudi ne mešaju vakcine protiv KOVID-19 različitih proizvođača, nazivajući to “opasnim trendom”, pošto je potrebno još podataka da bi se znalo kakav efekat može da se proizvede.

  Ona je, kako prenosi Rojters, rekla da će doći do “haotične situacije” ako građani sami počnu da odlučuju kada će i ko uzimati drugu, treću i četvrtu dozu.

  Ona je to izjavila u ponedeljka navodeći i da je “mešanje vakcina” zona bez dovoljno podataka (data-free zone), ali je SZO danas pojasnila da su neki podaci već dostupni i da se još njih očekuje.

  Strateška savetodavna grupa stručnjaka iz SZO u junu je rekla da bi vakcina Fajzer mogla da se koristi kao druga doza nakon prve doze AstraZeneke, ako u međuvremenu dođe do nestašice ove druge.

  U toku je obrada daljih kliničkih ispitivanja koje je vodio Univerzitet u Oksford, a koje će se baviti mešanjem AstraZeneke i Fajzera, kao i Moderne i Novovak vakcina.

  “Očekuju se podaci o mešanju različitih vakcina i oni treba da prođu kroz evaluaciju”, saopštila je SZO.

  Posebno se navodi da odluke o mešanju vakcina treba da donose zdravstvena regulatorna tela, zasnovano na dostupnim podacima, a ne pojedinci.