Šta je slučaj Mike Aleksića izazvao na zagrebačkoj Akademiji: “Stiglo je 11 prijava, deo profesora i trenutno predaje…”

0
iweta0077 / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon što je glumica Milena Radulović optužila za silovanje profesora i reditelja Miroslava Aleksića, samo nekoliko sati od objave te informacije u medijima, na Fejsbuk stranici “Nisam tražila” povezale su se umetnice sa sličnim iskustvima iz celog regiona.

Tako je krenuo regionalni #MeToo pokret. One su ispričale svoje traume i jedna drugoj poručile – #NisiSama. Nekoliko žena je osnovalo ovu Fejsbuk zajednicu, koja je za nekoliko dana privukla više hljada pratilaca.

Ujedno, kako je napisano na pomenutoj stranici “na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu su pokrenuti sigurni kanali za iznošenje priča kako bi se što pre saznalo šta se se sve dešava i u toj ustanovi”, nakon jedne od ispovesti na pomenutoj stranici.

Dekanaka Akademije dramskih umetnosti u Zagrebu (ADU) Franka Perković Gamulin je nedavno izjavila da su je snažno pogodila svedočanstva studentkinja i studenata Akademje koja su objavljena na stranici “Nisam tražila”.

Ona je zamolila sve da se odazovu jer je u pitanju “važna stvar za školu i profesiju i ključna za zdravlje društva”.

Vođstvo zagrebačkog ADU-a je odmah reagovalo i čine sve kako bi postigli pravdu za studentkinje koje su prijavile zlostavljanje, prenosi Jutarnji list.

Radna grupa za prikupljanje podataka o eventualnim slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti polova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja koji se odnose na studente i studentkinje Akademije dramske umetnosti Univerziteta u Zagrebu juče je održala prvi radni sastanak tekom kog su analizirane dosadašnje prijave i utvrđeni dalji koraci rada tela.

“Zaključno sa sredom, 20.1.2021. godine, radnoj grupi su pristigle tri prijave pod imenom i prezimenom i osam anonimnih prijava podnesenih. Pet prijava se odnosi na ukupno četiri profesora koji se i dalje nalaze u radnom odnosu s Akademijom, dok se ostale prijave odnose na tri penzionisana odnosno jednog bivšeg spoljnog saradnika Akademije”, rekli su iz Akademije.

“Deo njih je još uvek na radnim mestima, sve dok ne dobijemo sve dokaze za pokretanje zakonskih procedura. Pretpostavljam da ćemo ih imati najkasnije za deset do četrnaest dana”, istakla je dekanka ADU.

Radna grupa će nastaviti da prikuplja nove prijave do sledećeg sastanka u ponedeljak.

“Odlučeno je da će platforma za dojavu prijava kroz ovu radnu grupu biti za studente i studentkinjeAkademije biti otvorena i u budućnosti”; rečeno je od strane članova ADU-a.

Milena Radulović za Nedeljnik o borbi, hrabrosti i snazi: Nijedna od nas nije mogla da nastavi sa svojim životom dok se najgore stvari dešavaju nekom novom detetu

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!