Šta je sada “Deltakron”? Na Kipru otkriven hibrid Delte i Omikrona

0
EPA-EFE/PFIZER INC.

Moguća varijanta hibrida koronavirusa pojavila se na Kipru, prenosi Blumberg.

Leondios Kostrikis, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Kipra, nazvao je soj „deltakron“, zbog njegovih genetskih potpisa nalik omikronu unutar delta genoma, navodi Blumberg.

Kostrikis i njegov tim su do sada pronašli 25 slučajeva virusa, navodi se u izveštaju. Još je prerano reći da li ima još više slučajeva ovog soja ili kakve posledice može imati.

“Videćemo u budućnosti da li je ovaj soj patološkiji ili zarazniji” u odnosu na dva dominantna soja, delta i omikron, rekao je Kostrikis u intervjuu za Sigma TV u petak. On veruje da će omikron biti zarazniji od deltakrona.

Dr Kostrikis je rekao da je „učestalost mutacija bila veća među onima koji su u bolnici, što bi moglo značiti da postoji korelacija između deltakrona i hospitalizacija“.

Kako konkretna varijanta nije identifikovana nigde drugde u svetu, rekao je on, ovo otkriće bi moglo biti od globalnog interesa, prenose kiparski mediji.

Istraživači su svoje nalaze ove nedelje poslali u GISAID, međunarodnu bazu podataka koja prati viruse, navodi Blumberg.

Ovo otkriće su neki naučnici kritikovali i navode da se radi o običnom slučaju kontaminacije. Oni smatraju da je ovo “lažna uzbuna”.

Deltakron varijanta se pojavila dok Omikron soj nastavlja svoje brzo širenje širom sveta, izazivajući porast slučajeva Covid-19, piše CNBC.

Sjedinjene Američke Države prijavljuju sedmodnevni prosek od više od 600.000 novih slučajeva dnevno, prema analizi CNBC-a u petak, podataka sa Univerziteta Džons Hopkins. To je povećanje od 72% u odnosu na prethodnu nedelju i rekord pandemije.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime