Delegacija Hamasa stigla je u Kairo. Izrael je, navodno, privremeno prihvatio šestonedeljni sporazum o prekidu vatre i taocima, uoči početka svetog muslimanskog meseca Ramazana, piše Gardijan.

I katarski i američki predstavnici su takođe stigli u egipatsku prestonicu, preneo je Al Qahera News.

Pregovori sa Izraelcima su održani juče u Dohi, a Hamasu je dat rok da na ponudu odgovori danas ili sutra. Ramazan počinje 10. i 11. marta, i kao po pravilu, uvek je propraćen porastom nasilja između Palestinaca i Izraelaca, i inače, u normalnim okolnostima, a ne samo sada kada je rat u toku.

Prema predloženom sporazumu o primirju u Gazi, izraelska vojska bi trebalo da se povuče iz nekih područja Gaze. To bi značilo da bi Palestincima bilo omogućeno da se vrate u svoje domove, odakle su raseljeni kada je rat počeo.

Takođe, Hamas bi trebalo da oslobodi više desetina talaca, u zamenu za stotine palestinskih zatvorenika.

I pomoć stanovništvu Gaze bi bila povećana, u kontekstu toga da su ovim sukobom gurnuti u veliko siromaštvo, glad i bolest.

Cilj ovog sporazuma bio bi da se spreči izraelski, nedeljama planirani, napad na Rafu, na jugu Pojasa Gaze, gde se od rata sklonilo 2,3 miliona Palestinaca.

Međutim, sporazumom nije predviđeno potpuno okončanje rata. Niti se govori šta bi bilo sa sudbinama više od 100 preostalih talaca, dakle, samo se spominju žene, deca, stariji i povređeni ljudi.

Američki zvaničnici tvrde da je ovaj sporazum „direktan put do rešavanja sukoba“ i da je „okvir sporazuma na stolu“.

S druge strane, izraelski mediji javljaju da „Hamas sigurno neće ispuniti glavni zahtev, odnosno predati taoce sa liste“, te da zbog toga izraelska delegacija ne dolazi danas u Kairo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.