Sa širenjem pandemije koronavirusa raste i svakodnevna zabrinutost građana kako najbolje da se zaštite. Jedno od glavnih pitanja, osim kako nabaviti dovoljno maski, jeste i onaj koje maske su najbolje za zaštitu.

Naš poznati epidemiolog Predrag Kon je juče rekao da je bolje imati i platnene, nego da nemati nikakvu.

Međutim, neki stručnjaci kažu da ima i potencijlano štetnih maski.

Tom temom se bavio i zagrebački Jutarnji list.

“Maske su osim zdravstvenim radnicima namenjene i obolelima kako u svojoj okolini ne bi širili bolest”, ističe dr Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. On je rekao da su hirurške maske manje efikasne u zaštiti ljudi koji nisu zaraženi.

Kako se navodi, čak se smatra da nošenje hirurške maske može doprineti povećanju rizika od infekcije zbog stvaranja osećaja lažne sigurnosti i mogućeg učestalijeg dodirivanja lica, očiju i usta rukama. Takođe se, kako navodi Jutarnji, zaboravlja da se hirurške maske ne smeju nositi više od dva-tri sata jer u suprotnom postaju žarište virusa i bakterija.

screenshot/Jutranji.hr

Prema podacima koje je objavio Jutarnji, zapravo, „obične“ hirurške maske nisu efikasne kada je reč o propusnosti čestica COVID-19, i da tu efekat ostvaruju tek maske višeg nivoa filtriranja (FFP3 maske).


Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.