Šta je povezivalo Andrića i Njegoša: “Najlepši lik našeg najvećeg pesnika…”

0

U maju 1920, u Rimu, na adresi Via Aremenula 53, Andrić čita priču koju je upravo napisao, “Ćorkan i Švabica“, osamnaestogodišnjoj Mari Jovanović, ćerki pukovnika Mihajla Jovanovića, jugoslovenskog vojnog atašea u Italiji. Andrić je u Rim stigao tek dve-tri nedelje pre porodice Jovanović te se u prvim mesecima svog boravka tamo dosta druži s njima, a čak je i svoj dvadeset i osmi rođendan proslavio kod njih u kući.

U slobodno vreme, Andrić obilazi ne samo rimske znamenitosti nego i one u ostatku Italije. Hteo bi, između ostalog, da prati Njegoševe tragove. Godinama kasnije napisaće: “Drugo putovanje Njegoševo u Italiju, koje se pretvorilo u višemesečni boravak u Neapolju, ostalo nam je opisano u pismima Ljube Nenadovića. Prostodušna ali topla i verna proza ovog Njegoševog Ekermana predstavlja danas jedno blago naše književnosti, jer je u njoj sačuvan najlepši lik našeg najvećeg pesnika, za vreme dok je ‘sumoran kao Bajron’ prolazio Italijom“, a iz prepiske njegove znamo da mu je navedena usporedba Njegoša i Bajrona pala na pamet još u njegovim prvim rimskim danima.

Posle nešto više od godinu dana u Rimu, u korespondenciji se žali da ga muči klima. Hteo bi da pređe negde gde nije toliko toplo i nema toliko vlage. Njegov stari pokrovitelj Alaupović uspeće da mu udesi premeštaj u Bukurešt.

Tamo se oseća “zdravije i vedrije“, a i nadahnut je. Za oko godinu dana koliko je živeo u Bukureštu, napisao je priče “Za logorovanja“, “Mustafa Madžar“ te “Ljubav u kasabi“. Uskoro stiže nova prekomanda: Trst. Tamo je opet samo dva meseca, kada sledi još jedan premeštaj, koji ga ipak ne vodi daleko. Preći će, naime, u Grac koji u jednom pismu opisuje kao lep i žalostan grad koji ga podseća na njegove zatvoreničke dane. Reklo bi se da ga je neki “štajerski duh“ podsetio na Maribor, ako već Mura nije prizivala Dravu. Konzulat se nalazi u Šubertštrase, a vodi ga Vladislav Budisavljević kome je to poslednji posao uoči penzije te se on dosta oslanja na svog mladog saradnika.

***

*Izvodi iz knjige Muharema Bazdulja “Ivo Andrić – Život u dvanaest meseci” koja se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika koji na kioske dolazi u četvrtak 3. juna

Kako se bliži deseti rođendan Nedeljnika, odlučili smo da čitaocima ovim povodom pružimo nezapamćeni poklon od deset knjiga, biografija najuticajnijih ličnosti naše novije istorije, originalno pisanih za ovu ediciju.