Šta je Krivokapić pisao Porfiriju: Uskladiti Temeljni ugovor sa pravnim sistemom Crne Gore

0
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

(Beta) – Pojedine odredbe nacrta Temeljnog ugovora, koji država Crna Gora treba da potpiše sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), potrebno je usaglasiti sa crnogorskim pravnim sistemom i pojasniti odredjena rešenja, navodi se u pismu premijera Zdravka Krivokapića patrijarhu Porfiriju.

U pismu, čiji je sadržaj objavio Krivokapićev kabinet, navodi se da se u prvobitnoj verziji nacrta Temeljnog ugovora koristi pojam “sudska istraga”, iako u Crnoj Gori istraga već desetak godina nije u nadležnosti sudova, već tužilaštva.

Navodi se i da korišćenje termina “mere bezbednosti” u nacrtu dokumenta nije u skladu sa odredjenjima iz Krivičnog zakonika Crne Gore, imajući u vidu način na koji je definisan taj institut.

Kada je u pitanju odredjivanje strana potpisnica ugovora i uslova za gradjenje objekata verskih zajednica u Crnoj Gori, ukazano je da rešenja iz nacrta nisu u saglasnosti sa dva člana Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

Premijer u pismu ukazuje i na potrebu dorade odredbe ugovora o posebnoj zaštiti imovine Crkve, koja predstavlja i kulturnu baštinu države, i upućuje na primenu Zakona o zaštiti kulturnih dobara.

U odnosu na pitanje restitucije crkvene imovine, Krivokapić navodi da je predloženim izmenama taj deo ugovora izjednačen sa rešenjima iz ugovora potpisanih sa drugim verskim zajednicama.

U pismu se konstatuje da izmene koje je predložila vlada doprinose unapredjenju kvaliteta dokumenta, kako on kasnije ne bi mogao da bude osporavan u celini ili u pojedinim delovima.

Premijer je u pismu patrijarhu izrazio spremnost da proces usaglašavanja bude završen u najkraćem roku kako bi Temeljni ugovor bio potpisan.

Iz svega proizlazi da se više radi o tehničkim pitanjima i potpunom usaglašavnju sa pravnim sistemom Crne Gore, a ne o suštinskim pitanjima koja dovode u pitanje odnos države Crne Gore i SPC, navodi se u saopštenju Krivokapićevog kabineta.