Šta je Dobrica Ćosić ispričao svojoj ćerki; Da li je Putin sve ovo hteo; Pouke srpskih psihoterapeuta – O čemu ćete, uz novi Nedeljnik, danas pričati

0
Fotografija iz porodičnog albuma Ane Ćosić Vukić

U životu svih novina, baš kao i u životu svakog čoveka, postoje neki prelomni trenuci. Važno je kada ste rođeni – zato nas je toliko zaboleo odlazak Stojana Drčelića – ali je važno i kad prohodate. A čovek koji se nalazi na naslovnoj strani novog broja pomalo je zaslužan za to. Veliki intervju sa Dobricom Ćosićem (ispostaviće se, njegov poslednji) izašao je u prvomajskom dvobroju 2014. godine, izdanju Nedeljnika koje se prvo prepričavalo, a onda i doštampavalo. Jedan tiraž, a mi nemamo baš tako mali tiraž, nije bio dovoljan. Zato nam je, neka se ne ljute povratnik Željko Pantelić ni odmetnik Mihajlo Draškić, ni sjajni Darko Rundek ni svi navijači Mančestera iz Junajteda, neizmerno drago što sada, posle osam godina, imamo na naslovnici veliki intervju sa Anom Ćosić Vukić…

Pogledajte šta vas čeka u novom broju Nedeljnika i naslovne strane dnevnih novina

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Naslovna strana Nedeljnika br. 554

DOBRICA – Osam godina posle intervjua u Nedeljniku koji je najavio veliki povratak romana i izdanja Dobrice Ćosića u srpske knjižare, njegova ćerka, istoričarka književnosti Ana Ćosić Vukić, objavila je knjigu “Vreme sa ocem”, koja je nastajala u njihovim dugim razgovorima još od sredine devedesetih. Ekskluzivno za novi Nedeljnik, govorila je o životu, radu i uticaju čoveka čije ime i danas privlači pažnju i otvara polemike.

LALIĆ – Mančester propada jer od odlaska Fergusona stalno pokušava da pronađe novog Fergusona. Pa kako neće srpska opozicija u kojoj Jeremić kao da čeka službeni automobil da ga odveze u MSP, Tadić do Andrićevog venca, a Đilas, kao da i dalje važi ponuda da bude premijer ili gradonačelnik, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

SMAJLOVIĆ – “Čoveka je teško naterati da nešto shvati ako mu plata zavisi od toga da ne shvati”, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom broju Nedeljnika.

RUNDEK – Slavni muzičar se pred koncert 25. avgusta u Beogradu vratio i na početak karijere i na čuveni događaj kada je u jugoslovenskom prajm-tajmu u emisiji “Nedeljom po podne” pokazao srednji prst. Darko Rundek za novi Nedeljnik priča i kako je od ilegalnog imigranta u Parizu stigao do kompozitora za pozorište i film

RUSIJA – Nova blokovska podela nije samo posledica rata u Ukrajini već je delom i željeni rezultat Kremlja da bi se osujetila “obojena revolucija” u Moskvi ili neki novi Lenjin koji bi obavio posao za neku od zapadnih sila. Sutra da utihne oružje u Ukrajini, bile bi potrebne godine, ako ne i decenije da se vratimo tamo gde smo bili pre 24. februara, potvrdili su Željku Panteliću izvori u EU i NATO-u.

NA PSIHOTERAPIJI – Nekoliko naših iskusnih psihoterapeuta sa dugogodišnjim iskustvom se “otvorilo” o tome kako je sa druge strane “kauča”. Za Nedeljnik su govorili o svojim najtežim slučajevima, problematici koja im je bila najizazovnija i provokativna, kako su ih rešavali, da li je bilo i onoga “ja ovo ne mogu” i kako se oseća psihoterapeut kada shvati da ne može nekome da pomogne ili kada posle toliko sati razgovora konačno krene napredak u terapiji. Kako su proživljavali te “teške” slučajeve na kojima su se “spoticali” i, možda najvažnije, šta su iz njih naučili.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA

Dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja za četvrtak, 25. avgust najviše pišu o sednici Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) na kojoj je doneta odluka o mandataru za sastav nove vlade, o pregovorima Beograda i Prištine, epidemiji korona virusa i o drugim temama.

BLIC – O sednici Predsedništva SNS na kojoj je doneta odluka o mandataru za sastav nove vlade Srbije “Ime premijera tek za 48 sati”.

VEČERNJE NOVOSTI – List prenosi izjavu predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića nakon sednice predsedništva te stranke “I Vučeviću i Brnabićevoj mesto u vladi”. “Sociolozi, a predaju matematiku”, o krizi sa nastavničkim kadrovima.

DANAS – O gubicima u Elektroprivredi Srbije “Srbija na zimu mora da bira: struja ili pare”. “Nova vlada oročena zbog Vučićevog načina vladanja”, list piše o prognozama da li će nova Vlada Srbije trajati pun mandat.NOVA – “I Vučić i Kurti da sidju sa brvna”, list piše o pregovorima Beograda i Prištine koje vode predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti. Šta sve traže na tehničkom pregledu “Auto ‘pada’ tehnički i zbog sitnice”.

POLITIKA – “U novoj vladi biće i Brnabićeva i Vučević”, izjava Aleksandra Vučića nakon sednice predsedništva SNS. “Odbornici sa severa KiM podržali predsednika Srbije u nalaženju rešenja”, o pregovorima izmedju Beograda i Prištine.