Šta je cilj demonstracija širom Amerike? “Oštra reforma policije” je glavni zahtev

0
Foto Profimdia

Demonstranti širom Sjedinjenih Američkih Država traže policijske reforme i obračunavanje sa institucionalnim rasizmom kao odgovor na smrt Džordža Flojda.

Poslednjih dana protesti su bili izuzetno mirni, potpuno drugačiji u odnosu na prošlonedeljne kada je policija koristila “čvrstu taktiku” pokušavajući da nametne policijski sat, a pojedini demonstranti razbijali izloge, krali i palili.

Nekoliko gradova je ukinulo policijski sat, uključujući Čikago i Njujork, gde je guverner apelovao na demonstrante da se testiraju na virus.

Zvaničnici širom zemlje izrazili su zabrinutost da bi demonstracije mogle da dovedu do povećanja broja zaraženih koronavirusom.

Prvi put od kada su protesti počeli u Njujorku pre više od nedelju dana, većina policajaca juče nije nosila kacige, a čak su sklonili barikade kod Trampovom hotela na Menhetnu da bi demonstranti mogli da prođu.

Policajci su na nekim mestima u gradu ležerno pušili cigare ili jeli sladoled i pice dok su se neki rukovali sa demonstrantima i slikali sa motociklistima.

U Komptonu, gradu u saveznoj državi Kaliforniji nekoliko hiljada demonstranata mirno je protestovalo kroz grad, u prisustvu desetak policajaca koji nisu intervenisali.

Stvari nisu bile tako mirne u Sijetlu, gde su gradonačelnik i šef policije izjavili da pokušavaju da smanje tenzije.

Policija je koristila dimne bombe i biber sprej da bi rasterala demonstrante koji su u subotu uveče bacali kamenje, flaše i eksplozivne naprave na policajce.

Sinoć je muškarac uleteo autom u demonstrante, udario u barikadu, a zatim izašao iz vozila i počeo da puca ranivši jednu osobu.

Policija ga je brzo privela, a Vatrogasna služba Sijetla saopštila je da je žrtva, muškarac star 27 godina, prevezen u bolnicu i da je u stabilnom stanju.

Demonstrantima u Vašingtonu juče se pridružio republikanski senator Mit Romni, koji je na Tviteru objavio fotografiju na kojoj je sa maskom a iznad nje je napisao “Crni životi su nam važni”.

On je prvi poznati republikanski senator koji se pridružio protestima protiv policijskog maltretiranja manjina, a za NBC Njuz je izjavio da je morao da se pridruži.

“Potreban nam je glas protiv rasizma, potrebni su nam mnogi glasovi protiv rasizma i protiv brutalnosti”, rekao je Romni.

(Beta)