Šta je Blinken tražio od Lavrova i šta SAD zahtevaju od Rusije? “Vašington zarbinut zbog činjenice da Moskva ima kapacitet da napdne Ukrajinu”

0
EPA-EFE/JOEL CARRETT

(Beta-AFP) – Šef američke diplomatije Entoni Blinken zatražio je danas od svog ruskog kolege Sergeja Lavrova “proverljivu, verodostojnu i znatnu deeskalaciju” na ukrajinskoj granici, saopštio je Stejt department.

“On je naglasio da iako bi svaka nova ruska agresija protiv Ukrajine pokrenula brz, oštar i ujedinjen transatlantski odgovor, SAD ostaju angažovane za diplomatski put i veruju da ostaje mogućnost za rešenje krize mirnim putem”, rekao portparol Stejt departmenta Ned Prajs posle novog telefonskog razgovora dvojice ministara.

Blinken je takođe “ponovio” da je Vašington i dalje zabrinut zbog činjenice da Rusija ima kapacitet da počne invaziju na Ukrajinu u svakom trenutku.

Moskva je objavila danas da je naredila početak povlačenja dela ruskih trupa raspoređenih oko Ukrajine. Blinken je istakao potrebu da se vidi “proverljiva, verodostojna i značajna deeskalacija”, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Takođe se dodaje da SAD “nestrpljenjem” čekaju “pisani odgovor” na poslednje američke predloge za razgovore o evropskoj bezbednosti. Rusija je obećala da će narednih dana poslati taj odgovor SAD-u, naveo je Stejt department.

Lavrov je osudio “agresivnu retoriku” koju koristi Vašington i pozvao na pragmatični dijalog o svim pitanjima koja je pokrenula Rusija, navodi se u ruskom saopštenju.