Ako se januar otegne zbog besparice i postprazničnog neraspoloženja, onda je mart (pre)dugačak, makar na ovim prostorima, zbog bremenitosti istorijom, odnosno godišnjicama. Nekima od njih smo se bavili i u ovom broju, ne samo zato što ima još stvari koje treba saznati o sudbonosnim martovskim datumima, koliko što – pogledajte samo Generalštab – dokazuju svoju aktuelnost.

Za neke priče, doduše, nisu neophodni okrugli datumi, samo dobri povodi i dobri sagovornici (recimo, oni koji neće napustiti razgovor na samom njegovom početku), pa otud i Dragoslav Avramović u ovom Nedeljniku.

Sadašnjim trenutkom bavili su se Zoran Panović i profesor Ljubomir Madžar, a budućnošću – čik pogodite kakvom – Željko Pantelić…

Pogledajte šta vas čeka u novom Nedeljniku i pretplatite se na naše digitalno ili štampano izdanje

ANDRIĆ I ŠPIJUN – Vladimir Vauhnik ime je koje se nalazi negde u brisanom prostoru između mita i istorije. Najbliži saradnik Ive Andrića dok je ovaj bio ambasador u Berlinu, u godinama koje su i našu zemlju vodile u Drugi svetski rat. Mnogo je legendi o njemu, a kako to već biva sa špijunima, malo je proverljivih činjenica. Iz knjige „Među izdajnicima, špijunima i junacima“ prenosimo integralno svedočanstvo Vladimira Vauhnika o danima koji su Balkan uvukli u svetski požar i sa istorijske scene izbrisali Kraljevinu Jugoslaviju.

POLITIKA – Možda bi stvarno jedna lista na beogradskim izborima mogla da nosi ime Andreasa Šidera iz Socijaldemokratske partije Austrije i poslanika Evropskog parlamenta, a druga ime Markusa Zedera, premijera Bavarske i lidera Hrišćansko-socijalne unije (CSU), tradicionalnog koalicionog partnera CDU. Svako, dakle, sa svojim Austrijancima i Nemcima, piše Zoran Panović u tekstu „Zeder kao novi Šreder“.

PANTELIĆ – U većini ministarstava spoljnih poslova država članica EU, u poslednje dve godine, učvrstilo se mišljenje da aktuelna vlast u Beogradu u suštini nema nameru da uvede zemlju u EU. Predsednik Vučić nalazi se na korak od tzv. puštanja niz vodu što bi imalo velike posledice ne samo na njegovu vlast već i na građane i Srbiju kao državu. Velika spoljnopolitička analiza Željka Pantelića u novom Nedeljniku.

AVRAMOVIĆ – Kada su nedavno, o još jednoj godišnjici, mediji ponovo pisali o tome kako je „Deda Avram pobedio hiperinflaciju“, pričalo se o njemu kao (potencijalnom) diplomati i čoveku koji je možda mogao da preuzme i neku od najvažnijih političkih funkcija u zemlji. A taj deo njegove biografije nepravedno je zapostavljen, reći će Nedeljniku ljudi koji su ga poznavali i koji su tesno sarađivali s njim, posebno tih turbulentnih devedesetih. Tekst Uroša Jovičića u novom Nedeljniku.

#UTISAK – Nekako se od onog Caneta partibrejkera pre očekuje da napusti svirku povodom Dana opštine Aleksinac, koju pravi skoro ista ona ekipa protiv koje je pevao „Mir, brate, mir“, nego da ode iz „Utiska nedelje“ jer mu je voditeljka rekla da ako je gluv kupi aparat. Tekst Dragoljuba Draže Petrovića o Canetu i Olji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.