Hipertenzija može da izazove bolesti srca, mozga, očiju i bubrega, odnosno može da dovede do srčanog ili moždanog udara, ili pak zadebljanja zidova krvnih sudova.

Hipertenzija je povišeni krvni pritisak koji se definiše kao vrednost sistolnog ili „gornjeg“ pritiska trajno višeg od 140, ili dijastolnog „donjeg“ krvnog pritiska trajno višeg od 90. Kod primarne hipertenzije uzrok nije moguće tačno utvrditi. On može da bude genetski ili određen faktorima sredine, a procenjuje se da je oko 95 odsto hipertenzija primarno. Kod sekundarne hipertenzije, uzrok je neki drugi organski poremećaj.

Primarna hiperzenzija se često razvija kako osoba stari, objašnjava Sanjiv Patel, kardiolog u Orange Coast Medical Center.

Povišen krvni pritisak tokom noći i rano ujutru može da bude znak za uzbunu. Evo zašto bi trebalo odmah da reagujete.

Naravno, stil života može da bude uzrok primarne hipertenzije, a prema Patelu, ovo su neki od ozbiljnih faktora rizika: pušenje, manjak fizičke aktivnosti, gojaznost, ishrana i stres, prenosi Večernji list.

Hipertenzija može da izazove glavobolje, zamućen vid i teško disanje, ali dok stanje ne postane ozbiljno, simptomi mogu da izostanu.

Ipak, kod nekih ljudi rizik od nastanka hipertenzije je veći. Tako će starije osobe, posebno one iznad 60 godina, patiti od ovog stanja jer krvni sudovi starenjem gube fleksibilnost.

Ovo su još neki važni faktori rizika:

Porodična istorija: Ako imate bliskog člana porodice koji pati od hipertenzije pre 60-te godine života, imate dva put veće šanse da ćete ga i vi imati. Pratite svoje stanje redovno da biste na vreme otkrili problem.

Pol: Muškarci mlađi od 65 godina, ako se uporede sa ženama iste starosti, imaju viši pritisak. Istraživanje je takođe pokazalo da i u 20-tim godinama života 27 odsto muškaraca ima povišen pritisak, dok je on izmeren samo kod 12 odsto žena.

Redovno merenje pritiska kod doktora ili kod kuće može da bude najvažnija stvar pri otkrivanju hipertenzije na vreme. Ako se nalazite u jednoj od rizičnih grupa, trebalo bi da odete kod doktora na preventivni pregled.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.