Šta donosi drugo izdanje „Dunav Film Fest-a“?

  0

  Drugo izdanje „Dunav Film Fest-a“ publici će predstaviti više od četrdeset filmskih ostvarenja podeljenih u četiri programske celine na četiri atraktivne lokacije u periodu od 20. do 25. avgusta. U Malom gradu Smederevske tvrđave, u takmičarskom programu naćiće se naslovi koji su obeležili podunavsku kinematografija u godini iza nas, rečeno je na najavnoj konferenciji festivale.

  Takmičarska selekcija „Dunav Film Festa“ donosi naslove, koji su nagrađeni ili prikazani na evropskim festivalima,  poput filma – „Otac“ reditelja Kristine Grozeve i Petra Valhanova, „Neka bude svetlost reditelja Marka Skopa“, „Zviždači“ rumunskog reditelja Kornelija Porumbojua , „Zlatna rukavica“ delo Fatiha Akina, „Mali Džo“ Džesike Hausner, „Izvan sistema“ Nore Fingšajt, mađarski film „Ruben Brent Kolekcionar“ Miodraga Krstića i domaće ostvarenje „Ajvar“ Ane Marie Rossi, dok će van konkurencije biti prikazna ostvarenja – „Bol i slava“ Pedra Almodovara, „U tuđoj kući“ Džejmsa Kanta i biografski film „Diego Maradona“.

  Na atraktivnoj lokaciji na Dunavu, u sekciji „Dunavski hitovi“, biće prikazana ostvarenja koja su obeležila podunavsku kinematografiju u prethodnih nekoliko godina, a koje publika nije imala priliku da pogleda do sada.

  U samom centru Smedereva na Karađorđevom trgu organizovaće se projekcije kultnih ostvarenja domaće kinematografije koja su digitalno restaurirana u okviru projekta Vip Kinoteka – „Ljubav i moda“, „Petrijin venac“, „Tri karte za Holivud“, „Nacionalna klasa“, „Miris poljskog cveća“. U centru za kulturu ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku da pogledaju najznačajnije evropske naslove iz proteklih godina poput filma „Oni“, „Hladni rat“, „Toni Erdman“, itd.

  Film „Vudstok“, kojim se obeležava 50-godišnjica od legendarnog festivala Vudstok, biće prikazan 19. avgusta u Malom gradu smederevske tvđave kao svojevrsan uvod u festival.

  U okviru festivala gledaoci će biti u prilici da prisustvuju programu „Dunav na filmu“  i pogledaju filmove „Pre svitanja“, „Na lepom plavom Dunavu“ i „U julu“.

  U Centru za kulturu Smederevo od 21. do 25. avgusta na programu je savremeni nemački film: „Delo „bez autora“, Stiks“, „Cut Off“, „Niotkuda“ i „Toni Erdman“

  Nagradu „Dunavska lađa“, za najbolji film u takmičarskoj selekciji, biraće tročlani žiri koji čine Janko Popović Volarić, Radivoje Raša Bukvića i Nives Ivanković.