“Šta da se radi?”: Dr Radovanović o najvažnijim pitanjima o koronavirusu u Srbiji

0
Foto Đorđe Kojadinović

Epidemiolog dr Zoran Radovanović, objavio je na svom Fejsbuku neka od najvažnijih pitanja u vezi sa koronavirusom u Srbii na koja bi, kako obašnjava, trebalo odgovoriti.

“Od kada je izgubljeno poverenje u Krizni štab, sve češće iz različitih gradova Srbije stižu pitanja šta da se radi. Svi budu razočarani kad čuju da odgovor ne može da se da dok se detaljno ne razmotre okolnosti, ali je to činjenica. Evo elemenata koje je, pre bilo kakvog predloga, potrebno uzeti u obzir (svako je slobodan da ih menja i dopunjuje)”, naveo je Radovanović a potom pobrojao najvažnija pitanja:

Od kada je izgubljeno poverenje u Krizni štab, sve češće iz različitih gradova Srbije stižu pitanja šta da se radi. Svi…

Posted by Zoran Radovanović on Недеља, 26. јул 2020.

– Broj obolelih osoba i dinamika zaražavanja u Srbiji i po regionima („apdejtovani“ podaci BIRN-a, a ne ono što saopštava Institut „Batut“)

– Makar gruba predstava o proporciji osoba koje su bez testiranja slate kući, uz preporuku da budu u izolaciji (verovatno bi većina, da je testirana, bila svrstana u kategoriju obolelih)

– Šta znači osam ili deset hiljada testiranih dnevno (zbiraju li se različiti testovi)?

– Kolike su rezerve PCR testova?

– Koliko su vlasti još spremne da ulože u nabavku novih PCR testova?

– Kako je, dugoročno gledano, sa aparatima i kadrom za PCR testiranje?

– Koliki su kapaciteti Zavoda za javno zdravlje za otkrivanje kontakata?

– Postoji li spremnost da se u istraživanje kontakata uključe specijalisti socijalne medicine i higijene, kao i sanitarni i medicinski tehničari?

– Mogu li sve PCR+ osobe da se izoluju van kuće (u ovoj fazi epidemije to je verovatno iluzorno bilo gde u Srbiji)?

– Da li je realno da se svi otkriveni kontakti drže u kući tokom 14 dana od poslednjeg rizičnog susreta sa izvorima zaraze?

– Koliko bi njihovo konfiniranje (kućni karantin) ometalo funkcionisanje lokalne zajednice?

– S druge strane, koliko bi sadašnji pasivan odnos prema kontaktima ugrozio ili čak paralisao ekonomski i drugi život zajednice u bliskoj budućnosti?

– U kojoj meri se primenjuju predložene mere individualne zaštite (fizička razdvojenost, maska, pranje ruku)?

– Kakve su mogućnosti da se prihvatanje navedenih mera pojača bilo prinudom, bilo na neki drugi način?

– Koliko se u konkretnim uslovima može uticati na smanjenje rizika tokom venčanja, sahrana, preslava, rođendana i sličnih povoda za okupljanje?

– Kakvo je raspoloženje populacije prema eventualnom uvođenju dodatnih restriktivnih mera (mimo postojećih, poput zabrane okupljanja više od 10 osoba)?