Šta će se desiti kada se sudare sezonski grip i koronavirus? Dr Kon govori o vakcinisanju kao rešenju…

0
Foto. Profimedia

Epidemiolog dr Predrag Kon smatra da će istovremeno delovanje koronavirusa i sezonskog gripa biti izazov za zdravstveni sistem.

“Borba sa gripom traje decenijama, a vakcina jako dugo već postoji, a mi potcenjujemo borbu sa njim. Mnogo se umire od njega, a da se to ni ne zna. Кada bi imao nadzor kao kovid, pokazalo bi se koliko je i grip bolest od koje se itekako umire”, kaže epidemiolog Predrag Кon.

Plan da se vakciniše dva miliona ljudi do kraja godine je teško dostižan, a to su samo oni kojima je vakcinacija najpotrebnija.

“Jasno je da su to brojke koje jako teško možemo dostići, naš broj je 350.000 koji bi mogli da dostignemo za ovu sezonu, a kada bi bilo duplo od toga to bi bilo izuzetan broj, a to govorim jer će u cirkulaciji biti i virus gripa”, napominje Кon.

Virus gripa neprekidno cirkuliše i menja se tako da je vakcinacija neophodna svake godine, a sada će tu biti i kovid, ali ne u istoj meri.

“Grip kod nas ima striktan sezonski karakter, osim ako se virus sam toliko ne promeni, on stiže u decembru, a kovid očekujemo ranije tako da je mala verovatnoća da će zajedno stići, ali da će u jednom periodu cirkulisati zajedno je prilično verovatno, ali ne istim intenzitetom”, dodaje Кon.