Otkako su princ Hari i Megan Markl naveli da će odstupiti od svih obaveza kraljevske porodice i započeti miran život, a Bakingemska palata objavila da je reč o „komplikovanom“ procesu zbog kojeg nemaju odgovore na mnoga pitanja, pojavile su se brojne spekulacije.

Svakako, ovo je sasvim drugačiji slučaj od onog kada je Edvard VIII, ujaka kraljice Elizabete, a koji se odrekao krune zbog žene koju je voleo. Za sada se samo zna da će Megan i Hari provoditi vreme u Severnoj Americi i Kanadi tokom ove godine, piše Tajm.

„Na mnoga pitanja još nemamo odgovor“, rekla je istoričarka i ekspert za britansku kraljevsku porodicu Marlen Kening. Najveća razlika je u tome kako će par pružiti podršku porodici, Harijevoj baki, kraljici Elizabeti II i njegovom ocu, princu Čarlsu, kada konačno dođe na tron. Tradicionalno, „imali biste drugog sina koji bi obavljao više zvaničnih dužnosti i preuzimao više obaveza“ koje bi se protokom vremena sve više uvećavale, kaže Kenig.

Čisto poređenja radi, princeza Ana, drugo dete kraljice Elizabete, rođene odmah posle princa Čarlsa, bila je najvrednija u porodici poslednje dve godine, čak iako njena deca ne nose titule kraljevske porodice. Ovo odstupanje sa dužnosti, ipak, zahteva drugačiji pristup. „Mislim da oni žele da se fokusiraju na određena pitanja. Oni će i dalje biti kraljevska visočanstva, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, ali oni žele da imaju privatan život.“

Saopštenje vojvode i vojvotkinje od Saseksa navodi da će par provoditi vreme između „Severne Amerike“ i Ujedinjenog Kraljevstva. Ali, na osnovu njihovog poslednjeg boravka u Kanadi tokom praznika, Kening zaključuje da će oni tamo imati svoju drugu bazu, a ne u SAD.

„U SAD, jednom kada izađete iz kuće, nemate privatnost. Kamere mogu da vas prate ceo dan, i ne možete ništa tu da uradite“, kaže ona. Suprotno tome, oni su mogli da funkcionišu imajući relativnu privatnost u Kanadi, što može da im odgovara, posebno zbog štampe. Njih dvoje su se sreli u Kanadi, gde je vojvotkinja ranije živela, što je bitna stvar.

Keningova odgovara i na pitanje da li postoji još neki primer odricanja od kraljevskih dužnosti koji je napravio presedan. Ona tvrdi da ne. Edvard VIII, ujak kraljice Elizabete II odrekao se svog prestola kako bi se oženio Amerikankom koju je voleo, Volis Simpson. U to vreme je njegova abdikacija bila skandal, dovoljno da živi u egzilu nakon odricanja od prava na krunu. Nemoguće je samo odreći se prava jer to mora da bude sprovedeno aktom parlamenta pošto je nasleđe regulisano s nekoliko zakona, objašnjava Keningova. Ali, Megan i Hari se suočavaju s vrlo različitom situacijom. „Oni neće biti izbačeni, oni su doneli odluku da prihvate ono što treba da rade kao članovi kraljevske porodice, ali da to rade po sopstvenim uslovima“, objašnjava ona. I dok Edvard nije više imao obaveze člana kraljevske porodice, ostaje nejasno u kojoj meri će Megan Markl i princ Hari zadržati neke od obaveza najužih članova porodice. I dok je dugo bilo pritisaka da se racionalizuje broj članova porodice koje imaju obaveze, nijedan sadašnji član nije ‘odstupio’ na ovaj način. Na Harijevom i Meganinom vebsajtu jasno se navodi da oni zadržavaju i titule i primanja. Da, postoji presedan za ovako nešto i primenjen je na ostale sadašnje članove kraljevske porodice koji podržavaju monarha i imaju drugačije obaveze prema monarhiji, objašnjava ova istoričarka.

Oni planiraju da revidiraju odnose prema medijima i sa samim medijima, navodeći interes za mlade i dolazeće novinare, i izbegavajući zvanični sistem saradnje koji je sada na snazi. Oni su se zaista umorili od svih članaka koji osuđuju Megan za sve, kaže Keningova. Saseksovi su podneli tužbe protiv više britanskih tabloida, tvrdeći da su oni objavljivali neistinite priče. Princ je posebno osudio uredništvo koje bi dalo drugačiju konotaciju nekom tekstu. Keningova tvrdi da je ovaj odnos apsolutno odigrao ulogu u Harijevoj i Meganinoj odluci da odu.

Komentara

 1. Mile
  10. јануар 2020. 08:33

  Edvard VIII nije bio ujak, nego stric kraljice Elizabete II! Koji to strucnjak po automatizmu prevodi uncle u ujak, a ne proveri pravo srodstvo...

 2. doktor
  10. јануар 2020. 10:16

  treba ukinuti monarhiju , evropsku uniju i rimsku imperiju zajedno sa saudijskom arabijom. Ne treba im nista dati ni dozvoliti , treba da zavrse osnovnu skolu i da traze posao kao i svi gradjani ove planete .

 3. Vacafaca
  11. јануар 2020. 10:42

  Nek dodje u Bosnu niko ih nece gledati ko u smrdljiv sir.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.