Šta će Gotjeova venčanica u Muzeju savremene umetnosti? “Mi treba da provociramo”, “Opravdavanje poverenja političkih mentora…” – Čitajte u Nedeljniku

2
Fotografija: Wikimedia Commons

Najavljena izložba “Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve” u MSU podelila je javnost. Nije u pitanju nikakav konzervativan pogled na ovog kreatora već su se ideji o ovoj izložbi, posebno zbog uklanjanja radova sa aktuelne izložbe Akvizicije, suprotstavili kustosi ovog muzeja. Njih su podržali i ULUS i NKSS. Da li je to elitizam? Da li je moda savremena umetnost? Ili je nešto treće posredi? Za Nedeljnik govore v. d. direktora muzeja, šef Odeljenja i kustos Zbirke novih umetničkih medija i jedan savremeni umetnik.

“Mi treba i da edukujemo, provociramo, pomeramo granice i da uz pažljivo osmišljen program privučemo novu publiku. Dosadašnji elitistički pristup formiranja publike poguban je za jednu takvu kulturološki bitnu državnu instituciju”, kaže Viktor Kiš, v. d. direktora.

“Jasno je bilo od početka da će čovek koji je na ‘mala vrata’ i bez stručnih kompetencija došao na čelo krovne institucije za savremenu umetnost u Srbiji morati da opravda poverenje svojih političkih mentora. U tom svetlu se može sagledati i odluka da sada kada mu se približava istek jednogodišnjeg mandata u statusu v. d., treba da proizvede neki ‘spektakl'”, navodi Zoran Erić, šef Odeljenja umetničkih zbirki.

“Ova izložba je loše predstavljena u medijima jer ona nije samo izložba venčanica, što se kod nas opravdano odmah asocira sa nekim šundom i kičom, nego je više komentar o ravnopravnosti, otvorenom društvu, seksualnim manjinama”, navodi Vuk Vidor, umetnik.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 12. novembra

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju Njujork tajms na srpskom jeziku

2 KOMENTARA

  1. Ako može u Metropoliten muzeju u New York-u što ne bi u MSU u Beogradu? Lično sam posetio 2018g. izložbi venčanica najvećih svestskih kreatora u Met-u. I da, i Metropoliten u suterenu ima kafić i ogroman prostor za prodaju suvenira.
    Ali kod nas uvek ima neznalica i čistunaca. Nije im smetalo što MSU nije godinama radio. Kulturo, eve me.

    • Ako si bio u Metropoliten muzeju onda znaš koliki je njihov izložbeni prostor, a koliki MSU. V.D direktora Kiš je jedan najobičniji diletant.

Comments are closed.