Šta će biti sa Kombinatom aluminijuma u Podgorici? Drecun: Možda je rešenje povratak En+ grupe

  Drecun je, za RTV Budva, podsetio da i bivši sindikat KAP-a tvrdi da je, za vreme poslovanja EN+ grupe, radnicima mnogo bolje bilo nego sada

  0
  Ilustracija: Screenshot

  Crnogorski ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) mora da nastavi da radi, i da bi možda dobra opcija bila da se pokuša ponovo sa ruskim investitorom, odnosno sa En+ grupom, koja je u jednom periodu upravljala ovim nekadašnjim gigantom.

  Drecun je, za RTV Budva, podsetio da i bivši sindikat KAP-a tvrdi da je, za vreme poslovanja EN+ grupe, radnicima mnogo bolje bilo nego sada.

  – Sa EN+ grupom je bilo počelo dobro, a onda se umešala politika. To je kredibilan investitor i treba, zašto ne, ponovo razgovarati sa njima i videti da li oni imaju interesovanja za povratak u KAP. Mi za sada nemamo rešenje za prestanak rada Kombinata aluminijuma, još nije zrelo vreme da on prestane da radi i pored svih problema koje uzrokuje, od ekoloških do nekih drugih – rekao je Drecun, a preneo podgorički Dan.

  Nakon poruke vlasnika Uniproma Veselina Pejovića da neće prekidati radni odnos sa 600 radnika ukoliko Vlada do četvrtka formira komisiju koja bi se uverila u kakvim uslovima rade u stečaju, Drecun je kazao da ucene nikada nisu dobra polazna osnova za dogovor, a ponajmanje kad su upućene Vladi.

  On je ocenio da je nedostatak dijaloga veliki problem i pitao zašto se toliko godina čekalo da situacija eskalira. Zašto osam godina traje stečaj, pitanje je koje se logično nameće.

  – Sindikat u ovoj situaciji prepoznaje, moguće, određenu nameru aktera vlasnika da se Kombinat pretvori u realestate kompaniju, kasnije korišćenjem nekih značajnih nekretnina koje su u posedu KAP-a, nego što se zaista misli o nekom kvalitetnom nastavku proizvodnje. Saudijska Arabija je uticala da se brojni kombinati u svetu zatvore, te tu treba istaći značajnu ulogu menadžerskog tima da održe živim KAP – kazao je Drecun.

  Iskustva iz regiona, kako je naveo, govore da je prosečno trajanje stečaja 896 dana. Tako je, na primer, u Bosni i Hercegovini.

  “Vidite da ovaj stečaj traje mnogo duže. Onda se logično verovatno postavlja pitanje koje nameću sindikalci, zašto stečaj traje tako dugo. Cilj stečaja jeste da kompanija nastavi da radi. Ali ne da nastavi da radi kao kompanija koja neće platiti obaveze prema državi,” naveo je Drecun.

  On je zaključio da bi trebalo organizovati tripartitni dijalog, daleko od očiju javnosti, koji neće biti opterećen političkim pitanjima i tako rešiti problem.