Šta će biti sa frilenserima: “Radnici na internetu” ne odustaju od zahteva, spremaju se za protest

0

 (Beta) – Predstavnici Udruženja radnika na internetu najavili su sutrašnji protest ispred Narodne skupštine Srbije i ponovili zahtev da se njihov status adekvatno reguliše, kako radno pravnim, tako i poresko pravnim propisima.

Predstavnica tog udruženja, Katarina Pavlović, danas je na vebinaru Društva za informatiku Srbije istakla da radnici na internetu neće odustati od zahteva i da je neprihvatljivo da država bude tako arogantna i sa stavom da neće da polemiše o toj temi.

Udruženje radnika na internetu i ranije je najavljivalo proteste zbog odluke države da frilenserima naplati poreze i doprinose na prihode za prethodnih pet godina, kao i zbog odbijanja pregovara o tom problemu.

“Želimo da uredimo status frilensera na taj način što ćemo obezbediti neoporezivi iznos zarade kao i drugi zaposleni. Pitanje je koji je to tačno iznos koji treba da bude neoporeziv”, navela je Pavlović.

Ona je dodala kako je neophodno i da država ne zatvara oči pred autorskim delima koja ova lica stvaraju u svom radu, jer nije moguće da svi imaju samo 20 odsto normiranih troškova.

Pavlović je istakla i da mora da se obezbedi progresivno oporezivanje.

Ona je kazala da moraju postojati odredbe o samozapošljavanju u Zakonu o radu koje su postojale do 2014. godine.

“Neprihvatljivo je bilo da se te iste godine iz Zakona u radu, odeljak o samozapošljavanju u potpunosti izbaci, što znači da se ljudi koji se samozapošljavaju mogu da obavljaju taj posao samo u formi preduzetnika”, objasnila je predstavnica Udruženja radnika na internetu.

Ona je rekla da je potrebno da se donese “lex specialis” za ljude koji rade na internetu ili da se Zakon o radu adekvatno dopuni sa odgovarajućim odredbama koje će ovim ljudima obezbediti radnička prava.

Predstavnik Društva za informatiku (DIS) Srbije Djordje Cvetković, istakao je da to društvo prepoznaje ulogu frilensera, paušalca i radnika na internetu.

“DIS podržava činjencu da mora da se sedne da se razgovara. Treba sagledati predloge koji mogu da doprinesu boljem radu ili tretmanu svih radnika na internetu”, zaključio je Cvetković.