Kada očekuje Crnu Goru u EU, koju zemlju će prvu posetiti u regionu i ima li zainteresovanih za kupovinu luksuznih automobila koje su koristili Milo Đukanović i bivši premijer Duško Marković, to su neka od pitanja na koja je odgovarao Zdravko Krivokapić u intervjuu za Dojče vele, koji u celosti prenosimo.

Gospodine Krivokapiću, premijer ste zemlje koja je lider u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom. Kako vidite politiku proširenja EU u ovom trenutku? Da li smatrate da, i pored nove metodologije, i dalje ima zastoja? I šta bi region mogao da uradi da bi se ti procesi ubrzali?

Mislim da proces pridruživanja isključivo i samo zavisi od onoga ko želi da idem putem evropskih integracija. To je svima jasno. Postavljeni su jasni kriterijumi i naš cilj je da ne bude privilegovanih, nego da što pre zadovoljimo sve moguće kriterijume i da na taj način pokažemo spremnost da pripadamo – kao što geografski pripadamo evropskom prostoru – i prostoru Evropske unije.

Ako možemo da imamo dobru poruku, ona treba da bude jednaka za čitav naš region – a to je da smo mi tu prevashodno kao dobre komšije. Ako ne možemo biti dobre komšije jedni drugima, kako možemo biti prihvatljivi nekome u EU? To je logika koje se svi moramo držati i jedni drugima pomagati da što pre sve države Zapadnog Balkana postanu članice EU.

Rekli ste da očekujete da Crna Gora bude 28. članica EU. Da li imate neku vremensku perspektivu kada bi to moglo da se realizuje?

Ne želim da nagađam, ali ako ostvarimo rezultate koje smo zacrtali, nadam se da ćemo imati vidljiv napredak i 2023. godine stvoriti preduslove za kretanje u najznačajniji čin, a to je proces verifikacije od strane ostalih članica EU. Time bi, možda, 2025. godine, ako bi to bilo optimalno, postali 28. članica Evropske unije.

Da li to znači da, kada komesar za proširenje, Oliver Varhelji kaže da do 2024. godine očekuje „jednu zemlju sa Zapadnog Balkana spremnu za ulazak u EU“, on misli na Crnu Goru?

Ne bih voleo da bilo koga obeshrabrim, ali naša početna pozicija je malo drugačija od ostalih, i ako mi budemo dovoljno dobro radili, nema razloga ne budemo 28. članica EU.

Kako ocenjujete odnose Crne Gore sa Srbijom u ovom trenutku? Da li će se i u kom pravcu oni menjati u Vašem mandatu?

Mi se radujemo da izgradimo bolje i kvalitetnije odnose sa Srbijom. Spremni smo za bilo kakve aktivnosti koje se tiču institucionalnog delovanja. Našu vrednost predstavlja zajedništvo koje se bazira na ekonomskom, kulturnom, pa i na ljudskom potencijalu, koji je toliko isprepletan da se više ne zna ko je odakle. Svi (u Srbiji) obično kažu da su većinom iz Crne Gore. Ako je tako, dajte onda da to Crna Gora dokaže i dobrim primerom. Mi ćemo se truditi da te odnose ne svedemo na lične utiske, nego na institucionalno delovanje.

Kada planirate posetu Beogradu?

Ja bih voleo da to bude deo jedne analize koje će raditi Ministarstvo spoljnih poslova. Rado ću se odazvati svakom pozivu, doći i posetiti čitav region. Ali kada i ko će biti prvi – nemojte da sada dajem obećanja koja možda neću moći da ispunim.

Ako se to pitanje „analizira“, to ipak znači da će Vaša prva posta nositi određenu poruku?

Ja želim da pošaljem jednu drugačiju poruku, a to je da naš region mora da doživi jednu demokratsku promenu koja će biti toliko vidljiva, da svi shvate da je sloboda čoveka i odnos prema demokratiji važniji od bilo koje politike.

Za kraj, da Vas pitamo da li možda znate ima li već ima interesenata za kupovinu dva luksuzna „Majbaha“ koji su u vlasništvu države, a koje su koristili prethodni premijer Marković i predsednik Đukanović? Da li ima indicija da će limuzine možda ostati negde u regionu?

Sigurno neće ostati u Crnoj Gori. Želimo da ta sredstva vratimo Crnoj Gori i imamo već ideju kao to da uradimo.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.