Šta će biti sa doktorom Faucijem? Bajden odredio glavnog čoveka za borbu protiv koronaviusa

0
Profimedia

Izabrani američki predsjednik Džo Bajden namerava da postavi kalifornijskog glavnog tužitelja Ksavijera Beseru za ministra zdravstva i tako mu da ključnu ulogu u borbi sa pandemijom koronavirusa, potvrdila su u nedelju Rojtersu dva izvora. 

Bivši kongresmen Besera vodiće američko ministarstvo zdravstva koje se bori sa ponovnim izbijanjem koronavirusa, rekordnim brojem zaraženih i dnevnim brojem umrlih koji poslednjih dana prelazi brojku od dve hiljade, te se priprema za vakcinisanje.

Odabir 62-godišnjeg Latinoamerikanca, na čelo ministarstva zdravstva pao je nakon pritisaka na Bajdena da u svoj izbor za glavne ljude administracije unese više različitosti. 

Izvor blizak odluci rekao je kako bi ime novog ministra zdravstva moglo biti službeno objavljeno već u ponedeljak.

Bajden je prošle nedelje imenovao najistaknutije članove svog zdravstvenog tima za borbu protiv pandemije covida-19, a puni sastav tima trebao bi biti poznat ove nedelje. Takođe, Bajden je  pozvao direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, Entonija Faucija, koji je bio član Trampove radne grupe za koronavirus, da ostane na mestu glavnog medicinskog savetnika.