Šta će biti s decom migranata iz Venecuele: Andželina Džoli razgovarala sa predsednikom Kolumbije o sudbini 20.000 mališana

0
Foto: Tanjug-AP

Glumica Andželina Džoli, izaslanica UN za izbeglice zauzela se u subotu kod kolumbijske vlade za dvadesetak hiljada dece venecuelskih roditelja koja bi mogli ostati bez državljanstva, što je posledica egzodusa prouzrokovanog krizom u susednoj Venecueli.

Američka glumica je o toj pojavi o kojoj se malo zna razgovarala s kolumbijskim predsednikom Ivanom Dukeom tokom dvodnevne posete Kolumbiji.

Foto Tanjug-AP

“S predsednikom smo razgovarali o riziku da više od 20.000 venecuelanske dece ostane bez državljanstva i o njegovim nastojanjima da uvek pritekne u pomoć deci”, rekla je nakon razgovora koji se održao u Kartageni, na severu zemlje.

Oko 3,3 miliona ljudi je napustilo zemlju od početka krize u Venecueli početkom 2016, navodi UN.

Kolumbija, koja je prihvatila oko 1,3 miliona migranata, ne priznaje decu rođenu na njenoj teritoriji svojim državljanima.

Foto Tanjug-AP

Mnogi migranti nemaju rešen status i roditelji imaju teškoća da registruju decu u venecuelanskim konzulatima zbog prekida diplomatskih veza Karakasa i Bogote.

Džolijeva je nakon obilaska pograničnog područja pohvalila Kolumbiju zbog načina na koji se nosi s najvećim migrantskim talasom u svojoj istoriji.

“Lično sam videla koliki je pritisak na škole, bolnice i lokalne službe, ali sam videla i koliko lokalne zajednice mogu biti podsticajne u iskazivanju humanosti”, rekla je ambasadorka dobre volje Visokog komesarijata za izbeglice UN-a (UNHCR).