Šta će biti s Bregzitom: Oglasila se Evropska komisija, mogući vanredni izbori u Britaniji i vruće popodne za Borisa Džonsona

1
Foto Profimedia

Evropska komisija je poručila da, iako postoji mogućnost Bregzita bez sporazuma, to nije opcija koju bi Evropska unija želela.

Komisija se obratila nakon nesuglasica između premijera VB Borisa Džonsona i opozicije.

Portparolka EK Mina Andrejeva je izjavila da EU od britanske vlade nije dobila nijedan predlog kojim bi se prevazišao zastoj u pregovorima o Bregzitu, prenosi AP.

“Ne mogu da saopštim da je predložen neki konkretan predlog koji smo videli”, navela je Andrejeva.

EK smatra da bi izlazak Britanije iz Unije na osnovama sporazuma postignutog između bivše britanske premijerke Tereze Mej i Brisela bilo najbolje rešenje.

U pitanju je sporazum koji je, kako podseća Rojters, britanski parlament tri puta odbacio.

“Najbolji ishod bi bio Bregzit na osnovama sporazuma”, rekla je portparolka EK.

Britanskog premijera Borisa Džonsona očekuje vruć dan u parlamentu pošto poslanici iz redova laburista i torijevci koji se ne slažu sa njegovom politikom nameravaju da proguraju zakon kojim bi se sprečio izlazak zemlje iz EU bez sporazuma.

Predlog zakona primorao bi premijera da zatraži odlaganje Bregzita do 31. januara 2020, osim ako poslanici ne odobre novi dogovor ili ne glasaju za izlazak iz sporazuma do 19. oktobra.

On je juče izjavio da ne želi izbore, niti bi voleo glasanje u parlamentu o ponovom odlaganju Bregzita.

Posle hitne sednice vlade, Džonson je rekao da nema okolnosti pod kojima bi prihvatio odlaganje Bregzita, koji je zakazan za 31. oktobar i pozvao poslanike da za to ne glasaju.

“Ako budu glasali o odlaganju, to bi “odseklo noge” britanskoj poziciji i bilo kakvi dalji pregovori bili bi onemoguceni. Ja ne želim izbore, vi ne želite izbore. Hajde da se držimo onoga što narod želi”, poručio je Džonson.

Britanski premijer je insistirao na tome da se izgledi za novi dogovor sa liderima EU povećavaju jer zvaničnici EU znaju da Britanija ima jasnu viziju o tome šta želi.

Poslanici koji se suprotstavljaju planovima britanskog premijera o Bregzitu žele da usvoje zakon koji ga primorava da zatraži odlaganje izlaska Britanije iz Evropske unije do 31. januara 2020, navodi se u kopiji zakona koju je na Tviteru objavio jedan od autora zakona.

Nacrt zakona bi zahtevao od Džonsona da traži od EU da odloži Bregzit ukoliko do 19. oktobra ne uspe da postigne novi izlazni sporazum sa EU ili dobije odobrenje parlamenta da napustiti evropski blok bez sporazuma o izlasku.

Pozivajući se na izvor vlade, Rojters je objavio da će Džonson raspisati izbore koji će biti održani 14. oktobra ako zakonodavci blokiraju mogućnost izlaska iz Evropske unije bez dogovora.

1 KOMENTAR

Comments are closed.