Šta bi Duda Ivković promenio u srpskoj istoriji: Veliko pitanje Nedeljnika

1
Foto Nedeljnik

Nedeljnik je u novogodišnjem dvobroju pitao istoričare, pisce, intelektualce, akademike, umetnike… šta bi voleli da se nije dogodilo ili da se dogodilo drugačije. Koji događaj bi Dušan Duda Ivković promenio u istoriji i zašto?

“Ako je pitanje šta bismo promenili u istoriji, verovatno bi trebalo utvrditi šta je posledično dovelo do tog istorijskog događaja koji bismo hteli da izbegnemo. Drugi svetski rat je, imajući u vidu bezumlje, žrtve, razaranje i sve što ga je pratilo, svakako najtragičniji događaj u istoriji čovečanstva. I tu nije reč samo o broju žrtava, pre svega civilnih koje po nekim procenama idu i do 55 miliona”, kaže proslavljeni košarkaški stručnjak Dušan Duda Ivković za Nedeljnik.

“Da li je to moglo da se izbegne? Da li je moglo da se pre Drugog svetskog rata razmišlja, kao što se u današnje vreme razmatra šta to može da bude sa NATO alijansom, Evropskom unijom, svetom u globalu? Da li je moglo da se spreči da toliko ojačaju fašisti i Hitlerovi nacionalsocijalisti (možda bi se pojavio neki drugi Hitler)?

Sada, imajući u vidu sva iskustva u današnje vreme, verovatno je dosta propusta napravljeno prilikom formiranja Versajskog sporazuma. Drugi svetski rat je bio nastavak Prvog. Danas deluje da je odmah posle Velikog rata – nije važno sada pod čijim pritiskom – stvorena takva situacija koja je pogodovala da se razviju i ultraleve i ultradesne snage, pa samim tim i nacionalsocijalisti koji su našli pogodno tlo u Nemačkoj. I u današnje vreme, recimo, postoje takvi pokušaji, ali danas to niko ne podržava. Ako gledamo kako su stvari posledično tekle, da je neko mudriji napravio Versajski sporazum prilagodljiviji toj velikoj naciji i velikom narodu, verovatno se ne bi formiralo pogodno tle za nacističku filozofiju, a da li bi se onda sve dalje razvijalo tako da bi dovelo do Drugog svetskog rata? A ako se vratimo u današnje vreme, mogli bismo da postavimo i pitanje da li bi tada komunistička Rusija uspela da stavi šapu na celu Istočnu Evropu, a danas cela ta Istočna Evropa sticajem „komunističkih okolnosti“ najviše kašlje i najviše zaostaje za celim svetom”, rekao je Ivković.

Šta su odgovorili Matija Bećković, Rambo Amadeus, Latinka Perović, Čedomir Antić, Vuk Drašković i Milan St. Protić čitajte u štampanom izdanju koje je od danas na kioscima.

Versajski mir, Josip Broz Tito, Kosovski boj….samo su neki od događaja koje su rekli da bi promenili.


Ceo tekst objavljen je u velikom prazničnom dvobroju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 26. decembra.

1 KOMENTAR

Comments are closed.