(Beta) – Evropska unija je danas objavila hitne mere za ribarstvo, vazdušnu bezbednost, kao i za drumski i vazdušni saobraćaj, ukoliko ne uspe da postigne trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom nakon Bregzita.

„Ništa ne garantuje da će sporazum biti postignut, on mora da stupi na snagu na vreme. Odgovorni smo da se pripremimo za sve moguće slučajeve, uključujući i mogućnost da od 1. januara 2021. nemamo sporazum sa Velikom Britanijom“, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, dan posle večere sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom na kojoj nisu mogli da nađu zajednički jezik.

Kako je saopštila Komisija, cilj tih hitnih mera, koje se odnose samo na određene sektore, jeste da „pokriju period tokom kojeg nema sporazuma“.

„Ako nijedan sporazum ne stupi na snagu, one će prestati da važe nakon određenog perioda“, dodaje Komisija.

Brisel najpre predlaže da se tokom šest meseci garantuje povezanost vazdušnog saobraćaja između Velike Britanije i EU „pod uslovom da Velika Britanija takođe to osigura“. Predstavljen je i plan propisa kako bi se izbegli poremećaji u vazdušnoj bezbednosti.

Za drumski saobraćaj, EK predlaže tekst koji garantuje osnovnu povezanost u teretnom i putničkom saobraćaju tokom šest meseci, takođe, pod uslovom da Britanija isto garantuje.

Najzad, predlog o ribarstvu ima za cilj „stvaranje odgovarajućeg pravnog okvira do 31. decembra 2021. ili do zaključenja sporazuma o ribarstvu sa Velikom Britanijom“ za „održavanje recipročnog pristupa brodova  EU i Velike Britanije vodama druge strane“.

„S obzirom na značaj ribarstva za privredu brojnih zajednica, neophodno je olakšati postupke dobijanja dozvola za ribarske brodove“, ističe Komisija.

Velika Britanija, koja je zvanično napustila EU 31. januara 2020. godine, definitivno će napustiti jedinstveno tržište i carinsku uniju 31. decembra.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.