SSP: “Vlast će po svaku cenu progurati do kraja projekat Rio Tinta”

0
EPA-EFE/MICK TSIKAS

(Beta) – Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je danas da objavljeni dokumenti potvrđuju da će vlast po svaku cenu do kraja progurati projekat eksploatacije litijuma u okolini Loznice, kompanije Rio Tinto, bez obzira na njegov uticaj na životnu sredinu.

“Vlast ne interesuje što će ostati 90 miliona tona jalovine, 7.000 tona arsena na deponiji dužine 150 fudbalskih terena i visine 60 metara”, navedeno je u saopštenju uz isticanje da će za 10 godina, kako naučnici predviđaju, zagađenje biti u krugu od 100 kilometara.

Predsednik Odbora za ekologiju i životnu sredinu SSP Igor Radošević podsetio je da je ta stranka potpisala Društveni sporazum kojim se obavezala da neće dozvoliti preradu litijuma, jer se time uništava životna sredina.

“Tada smo i najavili medijsku kampanju dezinformisanja javnosti koja se sprema od strane Rio Tinta. Rio Tinto planira otvaranje rudnika bez obzira što nemaju pozitivne Studije uticaja na životnu sredinu. Negativne studije (SANU, Biološki fakultet) su ignorisane dok se naručene pozitivne studije uskoro očekuju”, rekao je on.  

Naveo je i da EU ne dozvoljava Rio Tintu da kopa litijum na svojoj teritoriji, ali nema ništa protiv da litijum dobije iz Srbije, jer su, kako je rekao, litijumske baterije su neophodne, a Srbija je dovoljno blizu za dopremanje, ali dovoljno daleko da se posledice zagađenja ne osete u EU.

Radošević je istakao da je Loznica samo početak i da se rudnici litijuma planiraju na 20 lokacija u trouglu Loznica–Vranje–Zaječar, gde živi više od dva miliona ljudi.

“Građani su se pobunili jer im od toga život zavisi. Stranka slobode i pravde neće dozvoliti rudnike litijuma u Srbiji”, rekao je Radošević.