Mali: Budžet BU je povećan za 804 miliona dinara

1
Foto: Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali reagovao je na tvrdnje Stranke slobode i pravde i rekao da je Vlada Srbije za 2020. izdvojila 804 miliona dinara više za BU u odnosu na 2019, a ne kako ta stranka tvrdi 525 miliona dinara manje.

Mali je objasnio da se prihodi budžeta Univerziteta u Beogradu sastoje iz dva dela, jedan je budžetska podrška, a drugi su sopstveni prihodi.

On je istakao da je podrška BU iz republičkog budžeta 2019. godine bila 10,4 milijardi dinara, a za 2020. godinu je 11,3 milijarde dinara, što je za oko 804 miliona dinara više.

“Sopstveni prihodi Univerziteta se smanjuju, a vi valjda znate i treba da pitate rukovodstvo Univerziteta, njih znate bolje nego ja, zbog čega im se smanjuju sopstveni prihodi, pa im se ukupan budžet zbog toga smanjuje, ali Vlada Srbije je povećala podršku budžetu za 804 miliona dinara”, objasnio je Mali, a preneo B92.

Stranka slobode i pravde prethodno je saopštila da je Siniša Mali zloupotrebio svoj položaj i “osvetio” se Univerzitetu smanjenjem sredstava sa 19,24 na 18,71 milijardu dinara.

“Ovim potezom očajnika, lažni doktor je samo potvrdio da mu nije mesto ni na jednoj javnoj funkciji, kao ni ostalim članovima Vlade koji su izglasali ovakav budžet. Ne postoji razvojni budžet kojim se smanjuju sredstva namenjena visokom obrazovanju i budućnosti mladih i zato Univerzitetu u Beogradu mora biti vraćena budžetska podrška”, navela je SSP.

Siniša Mali je danas naveo da je ceo budžet za prosvetu za 2020. godinu veći i da iznosi 226,7 milijardi dinara, a u 2019. godini je bio oko 211 milijardi dinara.

“Fond za inovacionu delatnost dobija 1,2 milijarde, a imao je 1,1 milijardu dinara. Budžet Centra za promociju nauke je povećan sa 101 na 108 miliona dinara, Fond za nauku je dupliran sa 500 miliona dinara na milijardu dinara”, rekao je Mali.

Stranka slobode i pravde (SSP) i Udruženje “1 od 5 miliona” u odvojenim saopštenjima su naveli da je ministar finansija Siniša Mali umanjio budžetska sredstva Univerzitetu u Beogradu za 2020. godinu za 525 miliona dinara.

Kako je navedeno u saopštenju SSP, Mali je zloupotrebio svoj položaj i “osvetio” se Univerzitetu smanjenjem sredstava sa 19,24 na 18,71 milijardu dinara.

“Ovim potezom očajnika, lažni doktor je samo potvrdio da mu nije mesto ni na jednoj javnoj funkciji, kao ni ostalim članovima Vlade koji su izglasali ovakav budžet. Ne postoji razvojni budžet kojim se smanjuju sredstva namenjena visokom obrazovanju i budućnosti mladih i zato Univerzitetu u Beogradu mora biti vraćena budžetska podrška”, naveli su iz SSP.

1 KOMENTAR

  1. Znači Siniša Mali nije umanjio Budžet namenjen BU i time se nije osvetio.
    To samo znači da je po sopstvenoj izjavi povećao Budžet i podmitio BU i izdejstvovao podršku svom doktoratu.
    Stara narodna izreka “Svemu svetu se ne može ugoditi”

Comments are closed.