SSP pita Ministarstvo zdravlja: Zato je tek u oktobru data dozvola za isplatu stimulacije

0
Foto: Stranka-slobode-i-pravde

(Beta) – Odbor za zdravstvo Stranke slobode i pravde (SSP) zatražio je danas od Ministarstva zdravlja Srbije hitan odgovor na pitanja zašto je tek u oktobru data dozvola za isplatu stimulacije zaposlenima, neposredno angažovanim u lečenju obolelih od korona virusa.

SSP podseća da je Ministarstvo još 23. aprila u dopisu preporučilo direktorima zdravstvenih ustanova takav vid stimulacije.

“Zašto veličina i način isplate stimulacije nisu jasno regulisani odgovarajućim pravnim aktima nego su ostavljeni na volju direktorima zdravstvenih ustanova, što je dovelo do toga da mnogi zaposleni nisu mogli ostvariti zaslužene nagrade?”, pita SSP u saopštenju.

Upitali su i kako će u narednom budžetu biti regulisan privremeni dodatak na platu od 10 odsto uveden aprila 2020. godine.

“Smatramo da je potrebna potpuna transparentnost u dodeli stimulacija zdravstvenim radnicima za borbu protiv bolesti kovid 19 kao i trajno povećanje plata svih zaposlenih u zdravstvu tako da početna plata medicinskih sestara i tehničara treba da iznosi 700 evra, a početna plata lekara 1.000 evra”, piše SSP u saopštenju.