SSP: Nije problem u bahatim investitorima, već u vlasti koja im za sve izlazi u susret

1
Foto: Stranka-slobode-i-pravde

(Beta) – Potpredsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) za Beograd Ana Godjevac izjavila je da je zamenik gradonačelnika Goran Vesić “posle osam godina na vlasti i devastiranja Vračara i starog Beograda”, danas najavio da će razgovarati sa nadležnima da se u zaštićenim kulturnim istorijskim celinama dozvoli gradnja samo niskih zgrada.

Godjevac je u pisanoj izjavi navela da Vesić “čak najavljuje da bi stajao ispred zgrade u Krunskoj da ne dozvoli rušenje, a ne objašnjava zašto je objavio plan kojim se dozvoljava adaptacija i nadogradnja u tom delu grada”.

“Osnovno pitanje je šta su zaštićene kulturne celine, jer je istekla zaštita na većem delu starog Beograda, pa svaki investitor radi šta mu je volja. Drugo pitanje je zašto je čekao osam godina i predizborni period”, navela je Godjevac.

Ona je ocenila da nije problem u bahatim investitorima, već u vlasti koja im za sve izlazi u susret, “pa tako može da se sruši vila u (Ulici) Nikolaja Krasnova bez obzira što je trebala da bude pod zaštitom, mogu da se ruše kuće u Resavskoj i Mišarskoj, srušena je kuća na uglu Višnjićeve i Cara Dušana, iako investitor za to nije imao dozvolu”.

“Mogu da se dobijaju dozvole da se gradi tako da se zaklanja sunce i ugrožava privatnost gradjana u već izgradjenim objektima, mogu da se menjaju planovi kako ko hoće, pa i uništavaju parkovi. Svako bahaćenje je dozvoljeno. Na Savskom vencu se umesto hotela Dom planira višespratnica, dozvoljava se i megalomanska gradnja na Kosančićevom vencu i na Slaviji”, ukazala je Godjevac.

Prema njenim rečima, izjave gradskih čelnika da je rušenje vile u Internacionalnih brigada gnusan čin koji nisu očekivali, licemerne su, jer “da su zaista iskreni imali su sedam meseci da nešto učine po tom pitanju”.

“Što nisu povukli urbanistički projekat koji je objavljen 26. aprila 2021. godine za Internacionalnih brigada broj 47 i zašto od tada do danas nisu ništa uradili da se vila zaštiti? Možda do bespravnog rušenja vile ne bi došlo da je opština Vračar pre nekoliko dana, kada je primila zahtev da se rušenje sprovede, izašla sa saopštenjem da rušenje neće dozvoliti i da zahteva hitnu reakciju od Zavoda za zaštitu spomenika”, istakla je Godjevac.

1 KOMENTAR

  1. Срам га било, толико бити себичан и треба да добије робију. Тому сам одгледао у биоскопу па на компу а ветар сам хтео али контра прво на компу па у биоскопу али линка нема ако неко сазна линк нека јави. Кад је Хркаловићка могла да ради то што је радила што ми филм не би погледали!?

Comments are closed.