Srpski vatrogasci i pripadnici Helikopterske jedinice neprestano se bore sa vatrenom stihijom u Grčkoj pomažući  kolegama da se požari obuzdaju i ugase.

Helikopterska jedinica MUP Srbije izručila je danas popodne 35 tona tone vode u 30 naleta u severnom delu ostrva Evija koje je zahvaćeno vatrenom stihijom.

Foto: MUP Srbije

U gašenju požara neprestano učestvuje 37 vatrogasaca spasilaca sa 14 vozila MUP-a Srbije, dok im podršku pruža troje naših lekara. Srpski vatrogasci se nalaze u centru vatrene stihije i gase požare. Direktnu borbu sa plamenom naših vatrogasaca, u selu Avgari, zabeležile su kamere grčke televizije, dok na društvenim mrežama Grci odaju zahvalnost i počast našim vatrogascima i spasiocima.

Foto: MUP Srbije

I zaista, ako se uzme u obzir da su od kraja jula pripadnici Sektora za vanredne situacije u stalnoj vatri, te da su u Srbiji imali ovog leta čak 850 požara, da su pomagali kolegama u Severnoj Makedoniji, pa su upućeni u žarište Grče iako kod kuće i dalje gori, naši vatrogasci zaista zaslužuju sve pohvale I počasti.

Foto: MUP Srbije

I ovog vatrenog leta pokazalo se da su pripadnici Sektora za vanredne situacije, kao i Helikopterske jedinice, najzdraviji i najsposobniji deo MUP-a. Poslednjih desetak godina suočavali su se različitim izazovima- sa razornim zemljotresom, požarima, poplavama 2014. godine, zimskim smetovima, klizištima i neeksplodiranim bombama. I ulivali sigurnost građanima koji ih zaista poštuju. Sa ovakvim požarima nisu se sreli od 2012. godine kada su u danonočno sa kopna gasili požare na Tari, a ruski avioni pomagali kanisterima vode iz vazduha.

Sektor za vanredne situacije je primer ispravno razvijanog i unapređivanog dela MUP-a koji nikada nije potpao pod politički monopol ili skandal.

Foto: MUP Srbije

Kada je početkom godine Covid ubio najhrabrijeg među vatrogascima, Predraga Marića, načelnika koji je stvorio Sektor sposobnih i vrednih profesionalaca, mnogi su se pitali šta će se biti ako se nam se desi neka katastrofa, a njega nema. Sigurni smo da bi danas bio ponosan na znanje i požrtvovanje tima koji je stvorio.

Srpski vatrogasci i Helikopterska jedinica su definitivno regionalni heroji. S obzirom na posledice klimatskih promena u budućnsosti možemo očekivati još toplija leta, još izazovnije i vanrednije situacije, te u ove ljude i sektore treba ulagati, kao i u preventivno delovanje. Sasvim je izvesno da će nam momci sa 193 mnogo trebati u nedeljama, mesecima i godinama pred nama.

Foto: MUP Srbije

Komentar(1)

  1. Bobby
    11. avgusta 2021. 08:28

    "Sasvim je izvesno da će nam momci sa 193 mnogo trebati u nedeljama, mesecima i godinama pred nama." Свакако, и стога се у будућем мора сагледати повећање капацитета у сваком од саставних делова овог система, а пре свега у људском и материјалном.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.