Srpski vatrogasci koji su gasili požar na Eviji se vratili u Srbiju: Tri helikoptera, 14 vozila i 37 članova jedinica pomagali Grčkoj…

0

 (Beta) – Srpski vatrogasci koji su upućeni na ostrvo Evija kako bi pomogli u gašenju požara, koji je zahvatio to ostrvo, vratili su se danas u Niš, odakle su pre nedelju dana krenuli u Grčku.

U posebnoj jedinici koju su na Eviju uputili Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Sektor za vanredne situacije, nalazilo se 37 vatrogasaca spasilaca, 14 vozila i tri helikoptera.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije su kazali da su ih na terenu sačekali “jezivi prizori” i da je čitavo ostrvo prekriveno pepelom, ali da je nakon višednevne borbe sa vatrom sada požar pod kontrolom.

Zamenik komandanta Vatrogasno-spasilačke brigade Dragan Nikolić rekao je da su srpski vatrogasci uspeli da odbrane od plamena tri i po kilometara dugu liniju na Eviji.

“Od prvog minuta gde smo stali na terenu, vatra nije prošla. Mislim da smo jedini uspeli u tome. Uspeli smo da odbranimo sela i ogromnu površinu koja je bila iza nas. Da to nismo uspeli požar bi bio još dramatičniji”, rekao je Nikolić novinarima.

Šef smene Vatrogasno-spasilačkog bataljona Marko Kisić je kazao da je jedina želja svih srpskih vatrogasaca bila da na ostrvu budu u akciji, tamo gde je najveće žarište, kako bi mogli da nešto urade, i tako je i bilo.

“Rasporedili smo se, sačekali pravi trenutak da vatra dođe do prevoja i navalili. Dobili smo pomoć mehanizacije, razvlačili creva kroz šumu i napravili tu našu čuvenu liniju. Oni do sada nisu videli da se to tako radi”, izjavio je Kisić.

Prema njegovim rečima, srpski vatrogasci bili su dva dana u dimu, a tek nakon toga su videli šta su uradili.

“Sunce se nije videlo od dima, ne znate koje je doba dana”, naveo je Kisić.

Komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Niša Marko Radovanović rekao je da su se srpski vatrogasci na Eviji nalazili na samo par metara od vatrenog zida visokog i preko 20 metara.

“Znanje, iskustvo i dobra tehnika su nam pomogli, ali pre svega naše jedinstvo. Držali smo se svi kao jedan. Da je neko odustao, da je neko rekao ‘ja ne mogu više’, ne bi uspeli”, istakao je Radovanović.

On je rekao da se požari poput onog na Eviji gase dugo, tako da tamo još postoje brojna manja žarišta pored kojih mora da se dežura, ali da se to sada brzo i lako rešava.

Komandant Vatrogasno-spasilačkog odeljenja Aleksandar Arsić rekao je da su srpski vatrogasci u Grčkoj odlično primljeni, meštani su dolazili da im se zahvale na pomoći, a starija žena, starešina sela koje su uspeli da spasu vatre, poklonila im je ikonu iz tamošnje crkve.

Doktorka Biljana Pavlović iz medicinske ekipe rekla da nije bilo težih povreda među srpskim vatrogascima koje bi zahtevale transport i opservaciju, već samo lakših opekotina i dehidriranja koja su sanirana na licu mesta.

Davor Vidojević iz Sektora za vanredne situacije izjavio je da je za svaku pohvalu organizacija puta srpskih vatrogasaca do Grčke, brzina kojom su uspeli da stignu do tamo i prijem od strane Vatrogasne službe Grčke.