Nagrada „Najbolji evropski udžbenik” (BELMA) već čitavu deceniju dodeljuje se najkvalitetnijim i najkreativnijim izdanjima evropskih izdavača. Ovu prestižnu nagradu dodeljuju tri internacionalne organizacije: Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG). Kvalitet udžbenika ocenjuje međunarodni žiri, koji čine priznati stručnjaci iz nekoliko zemalja. Žiri ocenjuje kvalitet u pisanom obrazloženju, ističući prednosti i nedostatke svakog izdanja i vodeći računa o osam različitih kriterijuma, a priznanja se dodeljuju u četiri kategorije, prema uzrastu kojem su udžbenici namenjeni.

U nadmetanju 2020. godine učestvovalo je 19 izdavača iz 14 zemalja sa 40 udžbeničkih izdanja. Prethodna školska godina bila je veliki izazov za izdavače udžbenika širom sveta i učinjen je veliki napor da se obezbedi potrebna podrška obrazovnom sistemu kroz ubrzani proces digitalizacije i primenu rešenja za „učenje na daljinu”. Ono što je neophodno sada više nego ikada ranije jeste da se zadrži kvalitet štampanih nastavnih materijala, uz konstantan rad na digitalizaciji udžbenika. Izdavačka kuća „Novi Logos” pokazala je da je dorasla ovom izazovu i još jednom je potvrdila nesumnjivi kvalitet svojih izdanja kako u štampanom, tako i u digitalnom obliku.

Na svečanoj ceremoniji dodele nagrada održanoj, shodno trenutnoj situaciji u nešto drugačijem, digitalnom okruženju, 14. oktobra u 16 časova, udžbenik za hemiju iz Srbije poneo je laskavo priznanje „Najbolji evropski udžbenik” kao jedini pobednički udžbenik za ovaj predmet. Nagrađen je udžbenički komplet za sedmi razred osnovne škole Hemija 7, autorki Tatjane Nedeljković i Dragane Anđelković, koji je izdala Izdavačka kuća „Novi Logos”.

Hemija 7 dobitnik je bronzanog priznanja u kategoriji za đake uzrasta od 12 do 17 godina. Ono što ovaj udžbenički komplet izdvaja od drugih jesu kreativnost i raznovrsnost sadržaja i zadataka, kao i originalnost i dinamičnost koje ovaj udžbenik donosi učenicima, dok ih vodi kroz proces učenja. Pitanja i zadaci đacima otkrivaju važnost hemije u svakodnevnom životu, a digitalni sadržaji ih motivišu i neprestano podstiču njihovo analitičko i kritičko mišljenje.

„Izdavačke kuće Klett, Novi Logos i Freska već su imale priliku da se nađu rame uz rame sa najuspešnijim evropskim izdavačima i dobitnicima ove prestižne nagrade. Veliko nam je zadovoljstvo da se takva tradicija nastavlja u ovoj uistinu specifičnoj i veoma izazovnoj godini. Svako priznanje samo nas učvršćuje u nameri da nastavimo da stvaramo jedinstvene udžbenike u Srbiji, koje prate digitalna izdanja najvišeg kvaliteta”, rekao je Nebojša Orlić, direktor Izdavačke kuće „Novi Logos”, koja je deo Grupe Klett Srbija.

S obzirom na trenutnu situaciju i izraženiju upućenost na digitalne sadržaje u realizaciji nastave, želimo da istaknemo da sva nova štampana izdanja izdavačkih kuća u sastavu Grupe Klett Srbija prate i izuzetni digitalni sadržaji na zajedničkoj platformi e-učionica (www.eucionica.rs). Digitalni udžbenici nastavnicima mogu biti važan oslonac, đacima učenje čine zanimljivijim, ali razvijaju i tzv. digitalnu kompetenciju, kojom se učenici osposobljavaju za zanimanja budućnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.