Srpski turisti izmešteni iz Pefkija u Grčkoj, polasci ka drugim gradovima na Eviji nisu obustavljeni: “Do sada nije bilo organizovanog povratka putnika u Srbiju…”

0

“U Pefkiju na Eviji, gde požar već nedelju dana guta šume i objekte, nema više nijednog našeg turiste. A, od juče su obustavljeni svi polasci iz Srbije ka tom gradu i putnicima sa uplaćenim aranžmanima nude se alternativne destinacije”, potvrdio je Aleksandar Seničić iz Jute, a prenosi N1.

Međutim, ka drugim gradovima na ovom ostrvu, poput Edipsosa, polasci nisu obustavljeni. Kako piše portal N1, Ministarka turizma Tatjana Matić ističe da, prema trenutnim informacijama, do sada nije bilo organizovanog povratka putnika u Srbiju, već se oni premeštaju na druge destinacije u Grčkoj prema raspoloživim kapacitetima turističkih agencija.

„Vatra je prvo bila na 60 kilometara od nas, pa na 50, pa na 40, da bi u noći kada smo u četiri sata ujutru bili evakuisani požar od nas bio udaljen svega pet kilometara. Bili smo na trajektu, rečeno nam je da možemo da se vratimo kad krenu da nadleću avioni, ne helikopteri. To smo i učinili, da bismo za pola sata bili ponovo evakuisani. Sve ovo događa se u nedelju, 8. avgusta, a svega dan ranije, 7. avgusta, agencija je u Pefki dovela novu grupu gostiju“, rekla je Beograđanka koja je otišla na letovanje u ovo područje, piše N1.

Ona je sada u Edipsosu, drugom gradu na istom ostrvu koji pojedini putnici prvobitno smešteni u tom mestu žele da napuste u strahu od mogućeg širenja požara.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) kaže da su putovanja iz Srbije obustavljena samo za Pefki i da se tim putnicima nude druge destinacije.

„Putnici za druga mesta na Eviji, ukoliko ne žele sada da putuju, bojim se da će imati problem sa povraćajem novca. Jer, u ovim okolnostima agencije imaju problem da izvrše povraćaj novca“, ukazuje Seničić.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija ističe da su ambasada Srbije u Grčkoj kao i resorno ministarstvo u stalnoj komunikaciji sa turističkim agencijama, njihovim predstavnicima na destinaciji kao i sa putnicima.

„Turističke agencije organizatori putovanja imaju obavezu da prebace putnike na drugu destinaciju ili da ih vrate u Srbiju. Napominjemo da i turistička agencija i putnici u svakom trenutku mogu da raskinu ugovor, tako da je na putniku da donese odluku o polasku na putovanje ili o odustajanju od putovanja odnosno o raskidu ugovora“, kaže Tatjana Matić.

Država ne snosi troškove povratka putnika s putovanja.

„Troškove premeštanja putnika sa ugrožene destinacije snosi turistička agencija organizator putovanja, odnosno putnik, u zavisnosti od odredbi ugovora koji su zaključili odnosno programa i opštih uslova putovanja kao elemenata ugovora o putovanju“, navodi ministarka.

Prema saznanjima ministarstva, kako ističe – do sada nije bilo slučajeva da agencije od putnika zahtevaju doplatu na ime troškova napuštanja Evije.

„Ministarstvo će svakako izvršiti vanrednu kontrolu agencija koje su organizovale putovanja na Eviju kako bismo utvrdili da li su poštovane odredbe ugovora i da li je bilo nepoštene tržišne prakse i u skladu sa tim izreći ćemo mere“, navodi Tatjana Matić.