Vidovdanska sednica u Kruševcu: “Srpski narode na KiM, i danas i naveka videćete ko je vera i ko je nevera…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

(Beta) – Predsednik države Aleksandar Vučić izjavio je da je danas da je Srbija “slobodna i slobodarska zemlja, o Srbiji ne odlučuje niko drugi do njenih gradjana, u njoj se ne pita niko drugi do njenih gradjana”, dodajući da su “retke zemlje koje mogu tom činjenicom da se pohvale”.

“Sloboda je sveta ali je svet i mir, najviše vrede zajedno”, rekao je Vučić, koji je položio venac na spomenik kosovskim junacima, u Kruševcu, navodeći da je Vidovdan “simbol veličine našeg naroda”.

On je rekao da mladim generacijama “ne smemo da ostavimo sukobe i moramo da ih završimo, da damo sve od sebe da stavimo tačku na smrt i budućnosti obezbedimo život”.

“Srpski narode na Kosovu i Metohiji neka vam je srećan Vidovdan, neka vam je srećan praznik, poručujem vam – i danas i naveka videćete ko je vera i ko je nevera. Ko će da štiti a ko nije čuvao Kosovo i Metohiju”, napomenuo je Vučić.

Povodom jubileja u Gradskoj upravi Kuševac održava se posebna sednica Vlade Srbije, kojoj prisustvuje predsednik Srbije.

Tokom prepodneva najviši državni funkcioneri obilaze više rekonstruisanih i obnovljenih objekata u Kruševcu.

Takodje, u susret jubileju centralni kruševački Trg, na kome se nalazi Spomenik kosovskim junacima, je rekonstruisan. Radovi su trajali deset meseci, a iz budžeta grada je izvodjeno 490 miliona dinara, sa PDV-om.

Na trgu je uradjena rekonstrukcija saobraćajnica, pešačke površine te hidrotehničkih i elektroinstalacija, igradjene su dve nove fontane i rekonstruisana postojeća, ugradjeni novi urbani mobilijar i stubovi javnog osvetljenja te uvedene biciklističke staze.

Predstavnici grada su rano jutros položili cveće na više spomen obeležja u gradu, dok će polaganje venaca na Spomenik kosovskim junacima u organizaciji grada Kruševca biti održano u podne. Jutros je u crkvi Lazarici služena liturgija.

U Kruševcu će danas biti otkriven novi Spomenik knezu Lazaru, u naselju Stari aerodrom, a prema podacima Gradske uprave, za izgradnju Lazarevog parka i postavljanje Spomenika, iz budžeta Grada izdvojeno je 47 miliona dinara, dok su donatori su obezbedili oko 15 miliona dinara.

Na svečanoj sednici Skupštine grada najviše priznanje koje Kruševac dodeljuje povodom Dana grada, Vidovdanska nagrada, večeras će biti uručena premijerki Ani Brnabić. Tada će biti uručene i Vidovdanske plakete i pohvale.

Na sinoćnoj Svečanoj akademiji u Kruševačkom pozorištu uručene su Zahvalnice grada Kruševca, posebno priznanje koje je ustanovljeno povodom pomenutog jubileja, a medju dobitnicima su 102 pojedinca, ustanove, organizacije, koji su u svojoj oblasti doprineli razvoju grada. Skoro polovina priznanje dobija posthumno.

U Kruševcu su tokom juna održane brojne kulturne, umetničke, sportske manifestacije, koje su podsetile na istorijat i značaj tog grada.