Srpski i Američki univerzitet zajedničkim naporima ka unapređenju srpske prehrambene industrije

  0

  UC Davis Centar, jedan od vodećih poljoprivrednih univerziteta u SAD i svetu i Agronet – Centar za obrazovanje i istraživanje Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, započeli su saradnju u kreiranju novih modela edukacije za industriju.

  Tročlani tim profesora UC Davis Centra iz Kalifornije je obišao kompanije po Srbiji i upoznao se sa situacijom u prerađivačkoj industriji voća i povrća na terenu. Nakon posete kompanijama, tim je kroz zajedničke radionice sa Agronetom vršio pripreme za kreiranje kurseva.

  Cilj saradnje je razvoj održivog modela kontinuirane edukacije kroz stvaranje inovativnih sertifikacionih kurseva koji bi se sprovodili na Poljoprivrednom fakultetu, za razvoj kadrova i dalje usavršavanje u obrazovanju zaposlenih u kompanijama.

  Kursevi će se kreirati na osnovu potreba industrije, a tim UC Davis-a će pokušati da svoja iskustva prenese našim profesorima, naručito kada je u pitanju saradnja sa kompanijama, izbor tema kurseva, kako se kompanije animiraju, šta im sve Univerzitet nudi, koje metode podučavanja preporučuju i slično. 

  Učesnici će kroz kurseve raditi na rešavanju problema sa kojima se sreću u svom radu i razvijaće svoju efikasnost i produktivnost.  

  USAID Projekat za konkurentnu privredu potpisao je Sporazum o saradnji sa UC Davis Centrom o dugoročnoj strateškoj saradnji za unapređenje visokoškolskog univerzitetskog sistema u prehrambenoj industriji u Srbiji. Na ovaj način Projekat je pomogao otpočinjanje procesa koji će omogućiti da se produbi saradnja izmedju Univerziteta i privatnog sektora, da se gradi međusobno poverenje, investira u znanje i tehnologiju, kako bi srpske kompanije postale konkurentnije na međunarodnom tržistu.