Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa američkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem kako bi razgovarali o procesu dijaloga Beograda i Prištine, preneo je N1.

Republikanac Džonson poručio je da je Amerika prijatelj srpskog naroda i želi da učini sve što može da podrži dijalog i proces u kojem oba naroda, srpski i albanski, moraju nešto dati i dobiti.

Demokrata Kris Marfi rekao je da se nada da će posle kosovskih izbora i vlasti u Prištini učiniti neophodne korake kako bi se dijalog nastavio.

Vučić je izjavio da je interes Srbije intenziviranje političkog dijaloga sa SAD na visokom nivou, dodajući da je senatorima preneo da Srbija očekuje ukidanje taksi, da je spremna za kompromis koji ne podrazumeva da jedna strana dobije sve, a Srbija ništa.

On je rekao da je potrebno da obe strane podjednako izgube, kako bi podjednako obe strane dobile i da je to jedini način da se dođe do dogovora.

Popravljanje odnosa između Srba i Albanaca kao dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu od ogromne je koristi kako za Srbe, tako i za Albance i sve narode koji žive na ovoj teritoriji, rekao je Vučić.

„Amerika je priznala Kosovo kao nezavisnu državnu, Srbija nije, ali sam zahvalan što se trude da pronađu rešenje za nastavak dijaloga i da se pronađe kompromisno rešenje. Potrebno je da odnosi budu partnerski i sve bolji“, ocenio je Vučić i dodao da mu se čini da su u proteklom periodu uspeli da unaprede te odnose.

Vučić je podsetio da je nedavno razgovarao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, a da je ovo nastavak važnih razgovora i za nas je od ključnog značaja pitanje Kosova i Metohije i bilateralna pitanja.

Uveren sam da je želja za unapređenjem odnosa obostrana, dodao je Vučić.

Sastanku su prisustvovali i američki ambasador u Srbiji Kajl Skat i šef diplomatije Ivica Dačić.

Marfi i Džonson su nedavno rekli da će ove nedelje boraviti u Srbiji i na Kosovu kako bi pružili podršku dijalogu između Beograda i Prištine.  

Senatori su boravili u Prištini gde su poručili da će biti potrebno dosta požrtvovanosti i u Beogradu i u Prištini da bi dijalog uspeo, ali da će posledice toga biti pozitivne.  

Kako su najavili, istu poruku će preneti i tokom posete Beogradu, preneo je Glas Amerike.  

Američki državni sekretar Majk Pompeo nedavno je imenovao Metjua Palmera za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.