Srpski hip-hop od Badvajzera (preko Grua) do Basivitija: Čitajte u novom Nedeljniku

0
Screenshot

Bilo je posle tog tragičnog ponedeljka mnogo tekstova o Gruu i njegovoj smrti. Podataka, izjava, priče da je odbio da nedavno uđe u rijaliti, ali i onoga da je Dalibor Andonov prvi hip-hop muzičar koji je objavio album (“Da li imaš pravo”, 1995).

Tragična smrt ispred nautičkog kluba “Zemun” podsetila je mnoge na sam početak repa – pravca koji nije u Srbiji postao samo kopipejstovanje američkog starijeg “crnog” brata. Hip-hop je menjao muzički mejnstrim i na kraju je njegova poslednja mutacija – trep – postao ultimativni mejnstrim Balkana koji je više uvezao zemlje eks-Jugoslavije nego sav mogući NGO sektor i briselske EU ćate.

Desetak godina pre Gruovog albuma, 1985, u Ljubljani je rođena Senidah. Dakle u gradu u kome je njeno prezime Hajdarpašić bilo identifikacija “južnjaka” koji su u Sloveniju stizali da crnče. U Sloveniji bukti sasvim drugačija muzika, drugačiji politički stavovi… A za to vreme u Srbiji jedan partijski aparatčik i direktor ne sluti da će postati vožd Srba. I to za samo dve godine otkako se Senidah rodila u Ljubljani, a s kojom će se on uskoro posvađati.

Ceo tekst o istoriji i sadašnjosti srpskog repa čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 19. septembra. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Mond diplomatika na srpskom jeziku