Srpski doktori ponovo dokazali da moderna medicina nema granica

  0
  Foto: Privatna arhiva

  Još jedna uspešna operacija uz pomoć HoloLensa koja probija državne granice

  Na ovonedeljnom MedTech samitu na Malti premijerno je prikazan video materijal snimljen u operacionoj sali Druge hirurške klinike, Univerzitetsko kliničkog centra Srbije. Srpski profesori i doktori sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, doc. dr Igor Končar, prof. dr Dragan Radovanović, dr Nikola Vasiljević i prof. dr Predrag Stevanović uspešno su izveli veoma zahtevnu vaskularnu operaciju, a putem virtuelne hologramske tehnologije HoloLens, asistirao im je njihov kolega dr Kevin Kasar sa Malte. Sve češće korišćenje veštačke inteligencije u medicini predstavlja veliki iskorak i dovešće do ubrzanog napredovanja struke na mnogim područjima. 

  Digitalna vizualizacija putem Microsoft HoloLens naočara omogućava doktorima kliničarima da vide dostupna rešenja putem mešovite stvarnosti, dok tokom samog izvođenja operacije hirurzi imaju priliku da unaprede svoju praksu.

  “Putem nove tehnologije, tokom vođenja operacije, imali smo priliku da direktno konsultujemo kolegu sa Malte i da mu u potpunosti približimo anatomiju pacijenta, sve slike kao da je on tu pored nas, čak i da mu u potpunosti prenesemo našu atmosferu iz sale, te od njega dobijemo savet. Na osnovu njegovih saveta i našeg iskustva i znanja uspeli smo da proceduru izvedemo na jedan zadovoljavajući način. Moj utisak je da se ovom tehnologijom omogućava da se na jedan stvaran i realan način približi medicinski problem nekom ko je kilometrima daleko kroz multidisciplinarni virtualni sastanak i uspešno dođe do željenog cilja”, navodi doc. dr Igor Končar, vaskularni hirurg Kliničkog centra u Beogradu. 

  HoloLens tehnologija predstavlja oblik proširene stvarnosti koja se zove mešovita stvarnost. Osoba koja nosi HoloLens može i da komunicira sa hologramskim objektima, a ne samo da ih gleda u 3D, zahvaljujući senzorima dubine i uređajima za praćenje. Tako je gostujući doktor Kasar sa Malte, koji je učestvovao u operaciji dobio hologramski prikaz objekata koji je trodimenzionalni AR model određenog organa na kome je izveden zahvat. Ovako precizna komunikacija „na daljinu“ između doktora i dodatne funkcionalnosti omogućene su uz softver Virtual Surgical Intelligence (VSI) Holomedicine kompanije ApoQlar.

  “Kada donosimo važne odluke, kada imamo dileme, kad treba da se konsultujemo sa kolegama koje nisu tu sa nama u operacionoj sali, možemo vrlo brzo da im u potpunosti preslikamo ono što mi vidimo putem mešane realnosti koju ovaj uređaj nudi, možemo da ih uključimo u ceo slučaj i na taj način donesemo konzilijarne odluke”, navodi prof. dr Predrag Stevanović, načelnik Odeljenja za anesteziologiju KBC „dr Dragiša Mišović” i jedan od pionira upotrebe novih digitalnih tehnologija u medicini.

  Osim u operativnim procesima i komunikaciji između lekara uređaj HoloLens podiže kvalitet odnosa doktor – pacijent, jer omogućava lekaru da detaljno objasni pacijentu nastupajuću proceduru kojoj će biti podvrgnut.

  “Upotreba ove tehnologije se ogleda u medicini u više pravaca. Veliku šansu vidim u edukaciji, na ovaj način se medicina demokratizuje, jer određenim operacionim postupcima može da prisustvuje i svedoči veliki broj ljudi. Takođe, medicinski tim koji izvodi operaciju ne ostaje sam, već ima pomoć, a treći pravac primene je u laparaskopskoj hirurgiji gde je odnos sa tkivom potpuno drugačiji nego li u klasičnoj hirurgiji. Paralelnom upotrebom u našem vidnom polju operativnog polja i svih dijagnostičkih metoda mogu značajno da nam pomognu prilikom operacije”, zaključuje prof. dr Dragan Radovanović koji je asistirao na pomenutoj operaciji.

  Nakon uspešno izvedene operacije na KBC „Dr Dragiša Mišović“ kada su lekari iz Nemačke i Srbije izveli su jedinstvenu intervenciju na kičmi korišćenjem virtuelne hologramske tehnologije HoloLens, srpski doktori nastavljaju sa upotrebom novih tehnologija i proširuju svoje znanje na zemlje iz regiona i šire. Od početka njegove upotrebe u Srbiji HoloLens se uspešno koristi u hirurgiji, simulacionoj medicini i u borbi protiv Covid-19. HoloLens tehnologija pruža mogućnost da umesto tri doktora, jedan ulazi i pravi vizitu sa pacijentima, dok su ostali u zelenoj zoni. Ovim postupkom se smanjuje boravak u crvenoj zoni, a samim tim i izloženost lekara virusu za čak 83 odsto što pokazuje studija Kraljevskog koledža iz Britanije, sa kojim su direktno sarađivali naši doktori po pitanju upotrebe HoloLensa.

  POSTAVI KOMENTAR

  Unesite komentar
  Unesite ime