Srpska zastava u prestonici Kanade i na Nijagarinim vodopadima

0
Marko Beric / Panthermedia / Profimedia

(Beta) – Povodom Dana državnosti Srbije, u prestonici Kanade, ispred gradske većnice, zavijorila se zastava Srbije čime je Srbiji ukazana počast koja se ne iskazuje često na taj način.

Ambasador Srbije u Otavi Dejan Ralević zahvalio je na tom gestu prijateljstva i počasti dugogodišnjem gradonačelniku Otave Džimu Votsonu (Jim Watson).

Povodom srpskog nacinalnog praznika i najpoznatiji vodopadi na svetu, na reci Nijagari, drugi put su bili osvetljeni crveno-plavo-belo, u bojama srpske zastave.

Prvi put to se dogodilo prošle godine. 

Iako je osvetljavanje Nijagarinih vodopada počelo još 1925. godine, a svetla novom tehnologijom unapredjivana 1997. i 2016. prvi put u istoriji Kanade na ovaj način odato je priznanje nekoj drugoj državi i njenom narodu.

Počasno osvetljavanje Nijagarinih vodopada dešava se još samo za rodjendan britanske kraljice Elizabete, a prvi put su vodopadi obojeni kraljevskom purpurnom bojom 2016. u čast njenog 90. rodjendana. Kanada je parlamentarna demokratija, članica Komonvelta, koja formalno priznaje vrhovnu vlast engleske krune.

Osim ambasade Srbije u Otavi i generalnog konzulata u Torontu zasluge za ovaj redak dogadjaj imaju i članovi srpske zajednice u gradu Nijagara Fols, kao i gradonačelnik tog “Teslinog” grada z Kanadi Džim Diogardi (Jim). 

Sećanje na velikog naučnika srpskog porekla Nikolu Teslu, Kanada neguje na više načina uključujući i veliki spomenik okrenut ka Nijagarinim vodopadima, otkriven 2006. godine. 

Prva Teslina centrala u svetu izgradjena je 1892. godine na Nijagarinim vodopadima, a obližnji grad Hamilton prvi je korisnik Tesline naizmenične struje.