Srpska tema godine: Razbijanje tišine – #nisamtražila, #nisamprijavila, #nisisama

0
Fotografija Igor Pavićević

One su progovorile. Njihov glas se čuo. Slušali smo ih. Verovali. Neki nisu. Delili se. Kao i oko svih velikih problema. Seksualno nasilje je postalo najvažnija i tema koja je obeležila godinu za nama. Jer prvi put u Srbiji je nekoliko žena i devojaka izgovorilo konkretno ime i u kratkom periodu usudilo da o tome priča javno. Desilo se ono što smo “čekali” – da neko probije tišinu. Nije više moglo da se ćuti. Žrtve su bila i deca.

Okidač da Milena Radulović i grupa glumica urade istorijsku stvar i prijave slučaj policiji, bila je upravo jedna devojčica. Tako je prekinuta tajna koja je trajala 35 godina, pošto je u početku pet devojaka, među kojima su i Milena i Iva Ilinčić, a biće ih još, optužilo Miroslava Miku Aleksića za silovanje i zlostavljanje. Počeće da se javljaju žrtve. Ne zna se koliko ih je. U nekim slučajevima je proces zastareo. Neke se nikada neće javiti. Zakopale su to. Kroz čuvenu školicu glume prošlo je oko tri hiljade dece. Radila je sve do trenutka hapšenja sada 69-godišnjeg reditelja.

Ali njihova priča uzdrmala je sve i uslediće jedan domino efekat u regionu – devojke i žene će javno i anonimno pričati o tajnama koje su godinama čuvale zbog osude, stida, bola… Tako ćemo saznati za nekoliko strašnih priča o seksualnom zlostavljanju u Srbiji. Jer će i druge žene i devojke biti ohrabrene da progovore o tome. Neke javno, neke samo svojim najbližima. I počeće da se otkopava. A one će osetiti da “nisu same”. 

Ali i videćemo i to da ove nove generacije više neće da ćute i da imaju nultu toleranciju na seksualno nasilje. Neke devojke i žene će osetiti da će možda konačno bez straha moći na fakultet, posao, da uveče prošetaju gradom same a da ne slušaju gluposti “da izazivaju” ili da je “suknja bila previše kratka” – da su one uvek krive čime se često opravdava seksualno nasilje. 

VELIKU PRIČU O “SRPSKOM METOO POKRETU” PROČITAJTE U NOVOGODIŠNJEM DVOBROJU NEDELJNIKA. KO JE NJEGOV POKRETAČ I KO SU SVE HRABRE ŽENE KOJE SU USTALE ZA BEZBEDNOST BUDUĆIH GENERACIJA