“Srpska opozicija je daleko od onoga što je uradila crnogorska na izborima…”

0
Foto: Printscreen N1

Politički analitičar Cvijetin Milivojević izjavio je da srpska opozicija daleko od onoga što je uradila opozicija na nedavnim izborima u Crnoj Gori i da smatra da pitanje u koliko će kolona nastupiti treba da bude postavljeno kad izbori budu izgledni.

“Opoziciji je slamka spasa to što je predsednik Aleksandar Vučić najavio parlamentarne izbore za godinu i po. Svaka vrsta nasilnog ujedinjavanja završila je nasilnim razjedinjavanjem i to je prokletsvo opozicije u Srbiji, koje se najbolje vidi na DS, koja je postala stranka besmisla koja se množi deobama, rekao je Milivojević za N1.

Komentarišući današnji sastanak opozicije u prostorijama Nove stranke kom ne prisustvuje Ujedinjena opozicija Srbije, Milivojević je rekao da od razgovora nikad ne boli glava, ali da sve drugo i u pripremi onog prvog sastanka kod Borisa Tadića i kod ovog danas, ukazuje na to da “izgleda kao da nemamo jasne kriterijume – ni ko su sazivari, ni koji su kriterijumi da neko bude kandidovan kao ozbiljna opozicija”, dodajući da to nije do kraja pojašnjeno.

“Imali smo bojkot opoziciju na izborima, i imali smo deo opozicije koja je jeste opozicija ali je bila hiperkonstruktivna i na neki način je legitimisala izborni proces – što je bio cilj naprednjaka – i provela se kao ‘bos po trnju’, jer niko od njih nije prešao cenzus”, podsetio je Milivojević u emisiji N1 Studio Live.

“Sada imamo dve grupe opozicionih stranaka”, kaže Milivojević.

On je upitao – ko sada odlučuje ko je, a ko nije opozicija.

“Na prvom skupu Tadić je pozvao neke stranke koje su učestvovale na izborima, a neke nije”, podsetio je Milivojević.

Pitanje da li će biti jedna, dve ili tri kolone opozicije – o tome treba razgovarati kad izbori budu izgledni, rekao je on.

“Mi smo 2000. imali jasan cilj, koje su delile sve stranke nezavisno od svog ideološkog, programskog i svakog drugog opredeljenja… Da Miloševića pošalju u političku prošlost. Nešto slično se desilo sa izborima u Crnoj Gori. Ovog puta ja to ne vidim jasno”, objasnio je Milivojević.

On je rekao da bi mogli da porazmisle u opoziciji o tome da ako imaju problem sa ljudima koji su izašli na izbore ili sa onima koji su bili “pola riba pola devojka” odnosno na neke izbore su izašli, a na neke ne – možda da oni budu svi u istoj koloni.

“Svi oni koji su izašli na izbore neka budu ta jedna opoziciona kolona i neka kao takvi naprave neki pakt o nenapadanju sa onom samozvanom pravom opozicijom, koja je bojkotovala sve izbore”, rekao je Milivojević.

On je dodao i da se i unutar te “bojkot opozicije” mogu napraviti dve kolone – jedna od onoh ljudi koji građanistički razmišljaju, druga onih koji su nacionalno orijentisani.

Milivojević je ocenio da je čitava opozicija na istom – oni su na ulici, nisu u parlamentu, “osuđeni na veliko ništa”, jer ne mogu da se finansiraju iz budžeta.