“Srpska košarka je od ovog jutra manje značajna. Otišao je njen domaćin”: Duško Vujošević se oprostio od Dude Ivkovića…

0
Printscreen/YouTube /NOVA S

Legendardni trener Dušan Duda Ivković preminuo je danas u 78. Njegov kolega Duško Vujošević zatečen je vešću o smrti Dude i rekao je kako je Ivković bio “tako jak i monumentalna u svojim delima”.

“Zaista nije dobro jutro. Nekako se nije očekivao njegov brz odlazak. Znao sam da je imao određenih zdravstvenih probelma u vezi sa njegovom velikom strašću i ljubavi prema golubarstvu, koje je digao na svetski nivo, i da je od golubova dobio neku infekciju i oštećenje pluća”, rekao je Vujošević, a prenosi portal B92.

Ivković je bio uzor mnogim srpskim košarkaškim trenerima. Vujošević je istakao da je Duda “predstavljao dobar deo njegovog košarkaškog života”.

“On je bio jaka, harizmatična ličnost, znao je da se nametne i da to pretvori u nešto jako korisno za njega, ali i grupu koju vodi. Bio to KK Partizan ili drugi klubovi koje je vodio, odnosno reprezentacija Jugoslavije koja se smanjivala posle sankcija”, rekao je Vujošević.

“Lično sam imao s njim različitog kontakta u životu. Kada dođu ovakvi trenuci, shvata se i neka zaludnost veličine, ali ono što je on uradio tokom života, to ime će ostati zapamćeno. Sa njegovim fizičkim odlaskom sa ovog sveta, njegovo delo će ostati da traje. Njegovo delo je jako vezano za reprezentaciju pogotovo u onom periodu sankcija i izgradnji Košarkaškog saveza Jugoslavije, Srbije, njegovom domaćinskom odnosu kada je u pitanju reprezentacija”, dodao je Vujošević.

Bivši trener Partizana je istakao da srpska košarka ovim gubitkom postaje “manje značajna nego što je bila do ovog jutra”.

“Ostaće njegovo delo koje je veliko, pre svega ono što je vezano za reprezentaciju ove zemlje. Njegovim odlaskom mnogo gubi trenerska organizacija i srpska košarka i manje smo snažni nego što smo bili”, zaključio je.