Srpska koprodukcija u selekciji 75. Filmskog festivala u Kanu

  0
  Foto: Film “Brana”

  Film “Brana” libanskog reditelja Ali Šerija u koprodukciji Trilema filma, podržan od FCS-a

  Film “Brana” libanskog reditelja Ali Šerija, nastao u produkciji KinoElektron iz Francuske i koprodukciji Trilema film iz Srbije naći će se u selekciji 75. Filmskog festivala u Kanu.

  Foto: Film “Brana”

  Prvi igrani film libanskog umetnika i reditelja snimljen je tokom revolucije u Sudanu, a radnja prati glavnog junaka, Mahera, radnika u ciglani koju napaja voda reke Nil. Svake večeri, on tajno odluta u pustinju kako bi izgradio misterioznu konstrukciju od blata. Dok narod Sudana kreće u revoluciju za svoju slobodu, Maherova kreacija počinje i sama da oduzima živote.

  Foto: Film “Brana”

  U glavnoj ulozi je Maher El Kair, scenario je, pored reditelja pisao i Džefri Grison u saradnji sa Bertrand Bonelom. Na stvaranju filma radila je internacionalna ekipa iz Francuske, Srbije, Nemačke, Libana, Sudana i Katara. Direktor fotografije je Basem Fajad, producenti i koproducenti su Janja Kralj, Rémi Bonhomme, Vladimir Perišić, Vanja Milanović, Thanassis Karathanos, Imane Fares, Alsamoual Hussein, Martin Hampel.

  Film „Brana“ podržan je od strane brojnih prestižnih institucija među kojima je i Filmski centar Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.