Srpska ambasadorka predsedavajuća Izvršnog saveta Uneska

0
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/DS)

(Beta) – Stalna predstavnica Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili izabrana je danas za predsedavajuću Izvršnog saveta te agencije UN.

Od 58 članova Izvršnog saveta Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu, za izbor Rastovac Siamašvili glasalo je 56, dva su bila uzdržana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Izabrana je na dve godine, tokom kojih će koordinirati i usmeravati rad Izvršnog saveta, jednog od dva glavna organa Uneska, uz Generalnu konferenciju.

Izvršni savet se sastoji od 58 država članica Uneska, izabranih na četvorogodišnji mandat, i sastaje se dva puta godišnje. Srbija je od 2015. godine u sastavu Izvršnog saveta, a podnela je kandidaturu za članstvo i za period od 2023. do 2027. godine.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković čestitao je Tamari Rastovac Siamašvili, navodeći da je njen izbor veliki uspeh za Srbiju i srpsku diplomatiju, navodi se u saopštenju.

Dodao je da je izborom Rastovac Siamašvili Srbija prvi put dobila tako visoku poziciju u Unesku.

Izbor ambasadorke Rastovac Siamašvili dodatna je potvrda da je Srbija u Unesku “uvažena kao konstruktivan i odgovoran partner” i da ona ima “izvanrednu profesionalnu reputaciju u toj organizaciji”, naveo je šef srpske diplomatije.

Selaković je izrazio uverenje da će Rastovac Siamašvili funkciju obavljati časno i odgovorno u svim domenima rada Uneska, i da će uporedo sa tim nastaviti da zastupa državne i nacionalne interese Srbije, dodaje se u saopštenju.