Srpska Aljaska na određeno vreme: Ekskluzivna priča i fotografije naših radnika – Čitajte u 400. Nedeljniku

0
Fotografija: Igor Pavićević

Da se danas emituje kultna emisija “Opstanak”, na kojoj su odrastale generacije, u kojoj su glavni glumci životinje, uvodne rečenice čuvenog naratora u epizodi o lososu mogle bi da idu ovako: “Losos, ređe salmon, potporodica je riba u porodici pastrmki. Veoma su brze i pokretne ribe, a cenjene su zbog veoma ukusnog i zdravog mesa. Lososi su poznati po tome što prelaze dug put iz okeana u rodni potok da bi se mrestili. Kao i Srbi, koji prelaze dug put do Aljaske (Beograd–Enkoridž vazdušnom linijom 8.193,6 km), ali da bi radili u fabrikama za preradu lososa. Da bi, kao što i naziv emisije kaže – opstali.”

Priča o Srbima koji idu na privremeni rad na Aljasku priča je o tome kako je jedna riba postala slamka spasa za ljude sa ovih prostora.

Ova daleka, hladna i lepa država je poslednjih godina mnogima izlaz iz teške ekonomske situacije, ali i ulaz u SAD, jer se jedan broj njih odluči da “pokuša” i rizikuje kako bi ostali da rade u Americi na crno. Većina radnika se vrati, ali i odlazi ponovo jer se na Aljasci godišnja plata u Srbiji, zaradi za nekoliko meseci.

Darko i Aleksandar, koji su se nedavno vratili sa privremenog rada, pričali su za Nedeljnik o tome. Obojica porodični ljudi, imaju decu, posao u Srbiji i isti razlog da odu na kraj sveta – egzistenciju. Foto-reporter Nedeljnika Igor Pavićević koji je u nekoj svojoj “ribljoj odiseji”, poslao je ekskluzivne fotografije sa Aljaske.

Ceo tekst i fotografije objavljene su u jubilarnom, 400. Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 12. septembra

Svi čitaoci na poklon dobijaju Njujork tajms na srpskom jeziku

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici