Srpska Aljaska na određeno vreme: Ekskluzivna priča i fotografije naših radnika – Čitajte u 400. Nedeljniku

0
Fotografija: Igor Pavićević

Da se danas emituje kultna emisija “Opstanak”, na kojoj su odrastale generacije, u kojoj su glavni glumci životinje, uvodne rečenice čuvenog naratora u epizodi o lososu mogle bi da idu ovako: “Losos, ređe salmon, potporodica je riba u porodici pastrmki. Veoma su brze i pokretne ribe, a cenjene su zbog veoma ukusnog i zdravog mesa. Lososi su poznati po tome što prelaze dug put iz okeana u rodni potok da bi se mrestili. Kao i Srbi, koji prelaze dug put do Aljaske (Beograd–Enkoridž vazdušnom linijom 8.193,6 km), ali da bi radili u fabrikama za preradu lososa. Da bi, kao što i naziv emisije kaže – opstali.”

Priča o Srbima koji idu na privremeni rad na Aljasku priča je o tome kako je jedna riba postala slamka spasa za ljude sa ovih prostora.

Ova daleka, hladna i lepa država je poslednjih godina mnogima izlaz iz teške ekonomske situacije, ali i ulaz u SAD, jer se jedan broj njih odluči da “pokuša” i rizikuje kako bi ostali da rade u Americi na crno. Većina radnika se vrati, ali i odlazi ponovo jer se na Aljasci godišnja plata u Srbiji, zaradi za nekoliko meseci.

Darko i Aleksandar, koji su se nedavno vratili sa privremenog rada, pričali su za Nedeljnik o tome. Obojica porodični ljudi, imaju decu, posao u Srbiji i isti razlog da odu na kraj sveta – egzistenciju. Foto-reporter Nedeljnika Igor Pavićević koji je u nekoj svojoj “ribljoj odiseji”, poslao je ekskluzivne fotografije sa Aljaske.

Ceo tekst i fotografije objavljene su u jubilarnom, 400. Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 12. septembra

Svi čitaoci na poklon dobijaju Njujork tajms na srpskom jeziku

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime